Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CAZ REVOLTĂTOR: Daune morale pentru o femeie rănită de o petardă, la Brezoi, județul Vâlcea

27 decembrie 2021, este ziua în care o tragedie avea să îi schimbe viața unei femei, din Brezoi, după ce o petarda i-a sărit în față, provocându-i traumatisme grave la nivelul feței.

Femeia mergea pe stradă însoțită de câinele său, cand dintr-o curte a ieșit un alt câine. Pentru că animalele s-au încăierat, femeia a intervenit să îi despartă. În timp ce era aplecată pentru a despărți câinii femeia a fost lovită în față de un obiect despre care crede că a fost o petardă.

Băiatul și mama lui spun că obiectul aruncat înspre femeie, pentru a despărți câinii, a fost o lanternă. Cert e că în urma loviturii primite, femeia a suferit mai multe leziuni la nivelul feței: plăgi la nivelul buzelor, hematom frontal și traumatism dentar la nivelul mai multor dinți, necesitând pentru vindecare 25-30 de zile de îngrijiri medicale.
În urma acestei situații a fost deschis și un dosar penal, dar dosarul a fost clasat, considerându-se că, neavând 14 ani minorul nu răspunde penal.

Femeia a deschis un proces civil, arătând că potrivit Codului Civil răspunde pentru prejudiciul cauzat inclusiv minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani daca avea discernământ la data săvârșirii faptei.

Tribunalul Vâlcea a decis că, în urma incidentului, copilul a avut discernământ și e bun de plată, dar împreună cu mama lui. Astfel, instanța l-a obligat pe băiat să achite, în solidar cu mama sa, daune morale de 20.000 de lei și daune materiale (tratamente medicale) de 27.000 de lei.

„Din probele administrate în cauză nu rezultă cu certitudine felul obiectului aruncat de pârâtul minor către reclamantă, însă aceasta nu prezintă o relevanță deosebită, câtă vreme din aceleași probe reiese fără îndoială că leziunile suferite de reclamantă sunt cauzate în mod direct de impactul acestui obiect aruncat de pârât”, se arată în sentință.

Potrivit aceleiași sentințe, deși avea sub 14 ani la momentul săvârșirii faptei, băiatul „dispunea de capacitatea psihică necesară pentru a anticipa rezultatul faptelor sale, având discernământ, aşa cum reiese din raportul de expertiză medico-legală psihiatrică”.

„Chiar dacă pârâtul nu a intenționat să o lovească pe reclamantă, ci a dorit doar să despartă cele două animale, era foarte ușor să prevadă că, atât in ipoteza aruncării unei petarde dar și in cea a aruncării unei lanterne metalice, obiectul aruncat o putea lovi și vătăma pe reclamanta care la rândul său încerca să despartă animalele, fiind in imediata apropiere a lor”, se mai arată în sentința Tribunalului Vâlcea, care nu este definitivă.