Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto arhiva Vocea Valcii

BIG BROTHER: Camerele video din RÂMNICU VÂLCEA au scăzut infracţiunile

foto arhiva Vocea ValciiO investiţie de 2,4 milioane lei, din care 90% au fost fonduri nerambursabile, s-a dovedit a fi extrem de preţioasă pentru locuitorii din Râmnicu Vâlcea. Este vorba despre proiectul „Extindere şi modernizare sistem de supraveghere video cu dispecerat, pe linia siguranţei publice şi prevenirea criminalităţii”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional, care a demarat în anul 2011. Valoarea totală a proiectului a fost de 2.403.890 lei, 1.821.134 lei fiind bani europeni.

Datorită implementării acestui proiect, în prezent, în Râmnicu Vâlcea funcţionează 125 de camere video. 80 de camere au fost montate încă din anul 2011, 20 dintre ele fiind rotative, iar restul fixe.

Şeful Serviciului Dispecerat, Monitorizare, Pază şi Instruire din cadrul Poliţiei Locale Râmnicu Vâlcea, Marian Bulgaru ne-a arătat unde sunt amplasate cele 20 de camere rotative.

Iată, cum funcţionează BIG BROTHER la Râmnicu Vâlcea, cel puţin “ochii” care se rotesc: în centru – „La ceas” (2 camere); ieşire Râureni (1); ieşire Ştirbei Vodă (1); parc Zăvoi parcare (1); ieşire Nord (1); Splaiul Independenţei şi stadion (7); intersecţie Nicolae Bălcescu – str. Mihai Viteazu (1); sens giratoriu Calea Bucureşti (1); bulevardul Dem Rădulescu (câte una la fiecare sens giratoriu); Prefectură (1); Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (1).

Recunoaştere facială la Stadionul Municipal din Zăvoi

Mai mult, inspectorul Marian Bulgaru ne-a dezvăluit că 2 dintre camerele mobile au proprietăţi de-a dreptul speciale.

„Camera instalată la ieşirea nordică din Râmnic are încorporat modulul «Automatic Number Plate Recognition- ANPR». Acest modul permite stocarea automată a numerelor de înmatriculare şi a imaginii în care a fost detectat acel număr de înmatriculare, căutarea unui număr de înmatriculare în baza de date şi afişarea rezultatelor căutării, precum şi vizualizarea listei cu numerele de înmatriculare detectat de camera într-un interval de timp”, a precizat Marian Bulgaru.

Camera video de la stadionul Zăvoi deţine şi odulul „Face recognition”, care realizează detecţia şi recunoaşterea automată a persoanelor, pe baza parametrilor biometrici ai feţei. Reprezentanţii Primăriei şi Poliţiei Locale s-au gândit că este de bun augur instalarea unei astfel de camere video la stadion deoarece suporterii care se manifestă violent cu ocazia competiţiilor sportive organizate aici, vor putea fi identificaţi.

De altfel, majoritatea echipamentelor video din oraş monitorizează unităţile de învăţământ, colegii, şcoli şi grădiniţe (29 de camere), zonele publice aglomerate, parcurile, parcările, pieţele, locurile cu potenţial ridicat ş.a. privind producerea faptelor de natură contravenţională sau penală.

Sistem video prolific în 2014

Anul 2014 a fost unul prolific pentru Poliţia Locală, camerele video instalate în urmă cu 4 ani dovedindu-şi pe deplin eficienţa. Conform unei analize întocmite de insp. Marian Bulgaru, şeful Serviciului Dispecerat, Monitorizare, Pază şi Instruire, pe tot parcursul anului 2014, în Râmnicu Vâlcea, au fost constatate 4489 fapte, dintre care 4478 contravenţii şi 11 cu trăsăturile infracţiunii, la care au fost direcţionate echipajele mobile ale Poliţiei Locale şi au fost aplicate măsuri legale. Pentru un număr de 1108 s-a impus sancţionarea contravenţională.

În colaborare cu poliţiştii locali din alte servicii au fost realizate un număr de 379 acţiuni, dintre care 198 pe linia ordinii publice, activităţii comerciale, evidenţa persoanelor, 149 pe linia fluidizării traficului rutier şi 32 privind disciplina în construcţii, afişajul stradal şi protecţia mediului. Cu organele de Poliţie Română au fost desfăşurate 498 acţiuni în comun.

Cel mai modern sistem video

În prezent, numărul total de camere este de 125, toate în perfectă stare de funcţionare, ceea ce face ca acest sistem să fie unul dintre cele mai moderne din România, cu care au fost obţinute rezultate remarcabile.

“Toate echipamentele aferente camerelor sunt în stare de funcţionare. Nu au fost semnalate distrugeri, sustrageri sau degradări la echipamentele sistemului. Nu a fost amplasat stâlpul de iluminat public stradal din zona Scuarului Gării, ceea ce face ca un număr de 3 (trei) camera, deşi funcţionale să nu poată avea comunicare cu severul. Camera video amplasată la Complexul Comercial Cati şi Sile din zona Nord a fost demontată şi se află în diagnosticare şi teste la firma care asigură service-ul întregului sistem, în vederea reamplasării, tot în zona Nord”, ne-a precizat Marian Bulgaru.

Colaborare cu instituţiile coercitive

În anul 2014, au fost efectuate un număr de 4361 verificări de persoane, iar privind proprietarii de autovehicule (1778), pe baza numerelor de înmatriculare, strict în scopul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.

Printr-un număr de 212 adrese scrise au fost solicitate şi puse la dispoziţia organelor de Poliţie Română, Parchete de diferite niveluri, instanţe de judecată, aproximativ 457 ore şi 10 minute de filmări prin intermediul camerelor video ale sistemului de supraveghere. De asemenea au fost furnizate 67 listinguri conţinând numerele autovehiculelor, pentru camerele prevăzute cu licenţe de recunoaştere şi stocare automată a numerelor autovehiculelor, amplasate la 5 intrări/ieşiri ale Mun. Rm. Vâlcea.

2.162 de apeluri la Telverde

Prin dispeceratul antiefracţie al Poliţiei Locale sunt monitorizate non-stop, un număr de 34 de centrale de alarmare împotriva efracţiei, montate la instituţii de interes public, instituţii şcolare şi grădiniţe. Prin echipaje mobile se asigură şi intervenţia, gratuit, la instituţiile ce sunt conectate la dispeceratul Poliţiei Locale, non-stop. Deşi au fost recepţionate un număr relativ mare de semnale de efracţie, ca urmare a celor 132 deplasări la acestea, pe perioada de referinţă nu au fost semnalate niciun fel de evenimente care să aducă atingere obiectivelor asigurate cu monitorizare.

Pe linia telefonică TelVerde a Primăriei Mun.Rm.Vâlcea, au fost preluate şi înregistrate un număr de 2162 apeluri conţinând diferite sesizări telefonice ale cetăţenilor, care au fost centralizate zilnic şi înaintate spre rezolvare la Primăria Mun. Rm.Vâlcea.

3 camere video încă nebranşate

În 2014, au fost montate încă trei camere rotative cumpărate în anul 2012, dar nici până acum nu au fost realizate cele trei branşamente electrice solicitate şi necesare alimentării unui număr de şapte camere (Timiş/Someş- 2 camere, Colonia Nuci- 1 cameră şi inters. Str. Calea lui Traian cu B-dul Nicolae Bălcescu- 4 camere). Alimentările din cele trei locaţii precizate sunt provizorii.

“Pe stoc se mai găseşte o singură cameră rotativă dintre cele zece achiziţionate în anul 2012, precum şi două camere fixe model 2007, aparţinând sistemului iniţial. Pentru acestea s-a propus înscrierea în Bugetul 2015 a sumelor necesare achiziţionării de licenţe de recunoaştere şi stocare automată a numerelor de înmatriculare ale autovehiculelor, precum şi montajului fizic al acestora, care alături de celelalte 5 camere cu licenţă vor acoperi în procent ridicat intrările şi ieşirile în/din municipilu Rm. Vâlcea”, a mai precizat Marian Bulgaru.