Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

12 dosare de mită electorală, pe masa poliţiştilor vâlceni

CERCETĂRI. Pe timpul campaniei din luna mai a acestui an, poliţiştii au descoperit în mai multe localităţi că politicienii implicaţi în procesul electoral au recurs la tot felul de metode pentru obţinerea unui vot în plus. Printre localităţile unde oamenii legii din judeţul Vâlcea au descoperit că s-a dat mită electorală se numără: Şirineasa, Băbeni, Ocnele Mari, Boişoara, Rm. Vâlcea, Vlădeşti, Băile Govora, Prundeni, Bălceşti, Vaideeni şi Goleşti. 

La aproape o lună de zile de la alegerile locale, oamenii legii au reuşit să facă un raport asupra incidentelor din perioada campaniei electorale. Statistica întocmită a fost prezentată în cadrul Colegiului Prefectural de către noul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, chestorul de poliţie Ioan Lucian Muntean. Aşadar, în perioada campaniei electorale, în judeţul Vâlcea, au fost înregistrate 77 incidente electorale, 41 fiind sesizate în mediul rural şi 36 în mediul urban, 32 dintre acestea neconfirmându-se după primele verificări. Pe baza probatoriului şi a cercetărilor efectuate de poliţişti, au fost întocmite 26 de dosare penale în care sunt cercetate 33 de persoane. Trebuie menţionat că în 12 din cele 26 dosare penale se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de mită electorală. Chestorul Ioan Lucian Muntean a declarat că în 8 dintre cazurile de mită electorală  incidentele au fost rezolvate la scurt timp, însă în 4 dintre incidente electorale se continuă cercetările, iar dosarul va fi declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. În timpul campaniei electorale, totodată, au fost date doar 7 sancţiuni contravenţionale conform Legii 67/2004, în valoare de 4.980 de lei. „În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii echipelor de cercetare, special constituite, au fost întocmite 26 dosare penale, în care sunt cercetate 33 de persoane. Precizăm că în 12 din cele 26 dosare penale se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. şi ped de art. 109, alin 1 şi 2, din  Legea 67/2004, respectiv promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegător, dar şi fapta persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua alegerilor” – a precizat inspectorul – şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, chestorul Ioan Lucian Muntean.

Pe timpul campaniei din luna mai a acestui an, poliţiştii au descoperit în mai multe localităţi că politicienii implicaţi în procesul electoral au recurs la tot felul de metode pentru obţinerea unui vot în plus. Printre localităţile unde oamenii legii din judeţul Vâlcea au descoperit că s-a dat mită electorală se numără: Şirineasa, Băbeni, Ocnele Mari, Boişoara, Rm. Vâlcea, Vlădeşti, Băile Govora, Prundeni, Bălceşti, Vaideeni şi Goleşti.

Jandarmii au calmat scandalagiii

Şi jandarmii au avut de lucru în ziua alegerilor locale, ei fiind solicitaţi să intervină pentru calmarea spiritelor şi restabilirea ordinei publice în mai multe localităţi. De exemplu, la secţia de votare nr. 3 Barza (Budeşti) grupa de intervenţie a jandarmilor a fost solicitată la cererea preşedintelui secţiei de votare deoarece un grup de persoane deranjau ordinea şi liniştea publică. Mai mult la secţia de votare nr.1 Voiceşti, în data de 10.06.2012, la ora 23.45, subofiţerul aflat în serviciu a solicitat grupa de intervenţie a Jandarmeriei Vâlcea pentru că în jurul secţiei s-au adunat aproximativ 200 persoane (100 simpatizanţi ai P.S.D. şi 100 simpatizanţi ai P.P.-D.D.) care au început să facă un scandal de nedescris, solicitând reluarea procesului de votare datorită producerii unor nereguli în desfăşurarea acestuia, în opinia lor. La faţa locului au fost direcţionate o grupă de intervenţie formată din 2 ofiţeri şi 10 subofiţeri jandarmi şi 2 echipaje DPIR cu 16 poliţişti pentru asigurarea ordinii publice în zonă, care au executat misiunea fără probleme până în data de 11.06.2012 la ora 06.30.

CLAUDIA STANCIU