Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO: Mânăstirea Cozia – ctitoria şi necropola lui Mircea cel Bătrân

Pe malul drept al Oltului, la 22 km de Rm. Vâlcea şi la 75 km deSibiu, se află Mânăstirea Cozia, cunoscută ca una din cele mai vechi şi complexe monumente istorice şi de artă din România. Este o ctitorie a domnului Mircea cel Bătrân, extinsă și renovată de-a lungul istoriei sale multiseculare.A fost zidită între anii 1386-1388 şi 1393. Iniţial a purtat numele de Mânăstirea Nucet, numele de Cozia l-a primit mai târziu, după muntele din vecinătate.

Mânăstirea Cozia nu mai păstrează aproape nicio urmă autentică de pe vremea ctitorului mânăstirii Mircea cel Bătrân, în afară de o bucată din placa de mormânt a domnitorului şi modelul de cruce voievodală care se află şi acum pe turla mânăstirii.

Mănăstirea Cozia a constituit de-a lungul timpului un puternic focar de cultură românească.

Mânăstirea are două paraclise, unul din zid cu hramul Adormirea Maicii Domnului, datând din 1583 iar celălalt, brâncovenesc, este din cărămidă având două case boltite şi un foişor ce datează din anii 1710-1711. Bolniţa se află pe partea cealaltă a şoselei, având hramul „Sfinţii Apostoli” fiind zidită de Petre Voievod între anii 1542-1543.

Spre Nord, la un kilometru de mânăstire, se află Cozia veche ( „Schitul de Piatră” ale cărei ziduri se puteau vedea până în 1986 pe Valea Oltului), are hramul Sfântul Ioan Botezătorul şi se crede că ar fi ctitoria lui Radu, tatăl lui Mircea cel Bătrân.