Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

România, „liderul” UE la tineri fără loc de muncă

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare pondere a tinerilor care nu au slujbă și nici nu sunt cuprinși în vreo formă de școlarizare. Afirmaţia îi aparţine ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu.

„România înregistrează cel mai mare procent NEET – cei fără slujbă şi cei care nu sunt cuprinşi în nicio formă de şcolarizare – din ţările Uniunii Europene. La nivelul UE, în această categorie, sunt 6,8 milioane de tineri din categoria 25-29 ani, aceasta însemnând aproximativ 1 din 5 tineri”, a spus Costoiu, la conferinţa internaţională „Menţinerea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, în sistemul educaţional şi/sau în programe de formare profesională: Provocări comune – soluţii comune”, organizată la Palatul Parlamentului.

Potrivit ministrului, ponderea tinerilor din România care nu au nicio slujbă şi care nu sunt cuprinşi în nicio formă de pregătire este de 23%, adică peste media UE.

La nivelul anilor 2008-2012, România avea un procent NEET peste media europeană şi la categoria de vârstă 15-24 de ani. „Cei mai mulţi tineri au fost identificaţi la nivelul anului 2011 – 17,4% din totalul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani, în timp ce în 2012 acest procent a scăzut la 13,1%”, a subliniat secretarul de stat.

Aceste statistici îngrijorătoare impun, în opinia ministrului, o intervenţie complexă şi rapidă , din care să nu lipsească măsurile din sfera educaţiei şi formării profesionale. La nivel naţional, sunt dezvoltate în prezent strategii privind reducerea părăsirii timpurii a sistemului educaţional, învăţământul terţiar şi învăţarea pe tot parcursul vieţii.