Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ALARMANT: Algocalminul, folosit în exces de români

Datorită statisticilor alarmante, Agenţia Naţională a Medicamentului a luat decizia în 2010 ca algocalminul să fie eliberat doar în baza unei reţete eliberată de un medic. Din păcate, însă, acest lucru nu este respectat de farmaciile din ţară, iar un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) reliefează că există foarte multe farmacii care nu respectă legea.

Inspectorii APC România au luat la pas farmaciile şi au putut obţine cu uşurinţă algocalmin fără prescripţie medicală. Catena, Sensiblu, Help Net, Belladona şi Centrofarm sunt doar câteva dintre farmaciile de unde reprezentanţii APC România au putut obţine algocalmin sub formă de fiole şi sub formă de pastile. „În urma acestei cercetări de piaţă, APC România solicită respectarea hotărârii Consiliului Ştiinţific al ANM în ceea ce priveşte eliberarea acestui tip de medicamente doar cu prescripţie medicală. Solicităm farmaciilor să ţină seama de responsabilitatea pe care o au într-o piaţă în care consumatorii nu au foarte multe informaţii şi să nu încurajeze consumul iresponsabil de medicamente”, susţine Costel Stanciu, preşedintele APC România.

Algocalminul scade imunitatea organismului

Folosirea excesivă a algocalminului poate duce la scăderea imunităţii organismului. În anul 2009, algocalminul era în topul vânzărilor, iar în anul 2010 a trecut pe locul doi în vânzări. Algocalminul conţine agranulocitoza.

„Pentru a înţelege mai bine mecanismul agranulocitozei, trebuie să ştim mai întâi ce este neutropenia, şi anume: micşorarea numărului de globule albe granulocitare din sânge, globule ce contribuie la eliminarea bacteriilor, prima linie în apărarea antiinfecţioasă a organismului. Neutropeniile acute medicamentoase constituie baza agranulocitozei, adică absenţa completă a granulocitelor polinucleare neutrofile, deosebit de gravă, care duce la distrugerea celulelor măduvei osoase. Boala poate apărea la câteva ore, până la câteva zile de la ingestia medicamentului, şi se manifestă prin febră, frisoane, dureri musculare, dureri în gât. Examenul sângelui evidenţiază granulocite neutrofile în număr redus sau absente”, explică dr. Mihai Ciochinaru, medic primar în medicină internă şi hematologie.