Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

POLIŢIŞTII PROTESTEAZĂ

Poliţiştilor din Vâlcea le-a ajuns cuţitul la os şi sunt hotărâţi ca începând cu 20 septembrie să protesteze faţă de condiţiile inumane de lucru şi de salariile de mizerie pe care le primesc. Şi au şi motive să ia atitudine.

În tot judeţul Vâlcea există şase sedii de poliţie improvizate în te miri ce magazii şi alte zeci amenajate în clădiri cu pereţi distruşi şi acoperişuri ciuruite.

În topul ruinelor se află Poliţia din Ghioroiu şi Lăcusteni. La Ghioroiu, sediul poliţiei funcţionează într-o fostă magazie de lemne a Poştei din localitate, iar în Lăcusteni poliţiştii veghează la liniştea publică dintr-o clădire insalubră  de la marginea comunei, care pe vremuri a fost sediu CAP. Imobilul nu este îngrădit, astfel că vacile care merg la păscut mai poposesc uneori în faţa uşii, împiedicând poliţiştii să îşi facă treaba. Biroul nu are mai mult de 11 mp, nu există apă curentă şi nici canalizare,  iar şeful de post, pentru că nu are maşină, aleargă după infractori pe jos.

Sediu de poliţie cu program

O situaţie absolut bizară se întâlneşte în comuna Diculeşti, unde poliţistul este dat afară din birou la ora două după-amiaza, iar în locul său vine medicul localităţii să dea consultaţii. Poliţia a rămas fără sediu, iar noul proprietar a acceptat ca şeful de post să lucreze în singurul birou din clădire cu condiţia ca bolnavii să nu fie amestecaţi cu răufăcătorii.

Până la ora 16 când se termină programul, poliţistul se plimbă prin comună şi audiază martorii şi infractorii pe unde apucă, în baruri, în maşină sau prin casele cunoscuţilor.

În oraşele Drăgăşani şi Horezu, poliţiştii fac tot mai frecvent şi pe femeile de serviciu pentru că se întâmplă ca uneori să nu le mai rămână la sfârşit de lună bani din leafă pentru a face chetă ca să plătească o femeie care să facă ordine şi curăţenie în WC şi birouri. Şi-au renovat singuri birourile şi şi-au adus de acasă calculatoarele pentru operativitate în câmpul muncii. Reprezentanţii sindicatelor IPJ Vâlcea au anunţat că de luni, 20 septembrie,  niciun poliţist nu va mai da bani din buzunar pentru  hârtie sau benzină,  şi că nici nu îşi vor mai folosi maşinile personale pentru a alerga după infractori. De asemenea, nu vor mai lucra peste program câtă vreme orele suplimentare nu le sunt plătite şi nici nu vor mai răspunde pe mobilele personale atunci când sunt sunaţi de la serviciu. Conform spuselor sindicalistului agent principal Dragoş Vasilescu, poliţiştii sunt hotărâţi să protesteze pentru drepturile lor şi să nu mai conducă, ca până acum, maşini care nu corespund normelor tehnice. De asemenea, vor refuza plecarea în misiuni dacă nu sunt achitate în avans sumele necesare desfăşurării acestora (transport, diurna, cazare), nu vor mai cumpăra hârtie şi pixuri din banii personali. La serviciu, se vor prezenta în afara orelor de program doar în caz de calamităţi sau catastrofe.

Nu vor mai fi amenzi, doar avertismente

Comisarul Ion Enăchescu este în poliţie de 30 de ani şi a învăţat că ordinul se execută, nu se discută, însă majoritatea poliţiştilor vâlceni au ajuns în pragul disperării. Cu toţii au credite pentru apartamente sau maşini, iar acum se văd în imposibilitatea de a le mai plăti. Ion Enăchescu a anunţat cum vor protesta poliţiştii vâlceni în perioada următoare.

Oamenii legii au hotărât ca în timpul protestului să nu lucreze cu publicul şi să nu primească sesizări sau alte documente ale cetăţenilor, decât cu excepţia celor pentru care soluţionarea sau procesarea nu suferă amânare. Cetăţenii vor fi îndrumaţi să transmită sesizările electronic pe adresele de e-mail ale instituţiei sau prin poştă. Poliţiştii rutieri se vor afla în teren, dar nu vor patrula, nu vor dirija traficul rutier şi nu vor aplica sancţiuni contravenţionale, ci doar avertismente. De asemenea, nu vor fi folosite aparatele radar şi vor refuza deplasările în teren dacă echipajul nu este constituit din doi poliţişti sau dacă poliţiştii ce urmează să se deplaseze în misiune nu primesc echipamentul de protecţie specific. La poliţia de ordine publică, poliţiştii nu vor pune în aplicare mandatele de audiere emise de către instanţele de judecată, iar posturile rurale de poliţie vor fi deschise şi vor funcţiona de luni până vineri, între orele 8.00 – 16.00.

CODRUŢA ALEXANDRU