Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto vocea valcii

Fiecare picătură contează! Donează sânge în Râmnicu Vâlcea

foto vocea valciiSambata, 6 iunie 2015 in parcarea Kaufland (str. Gib Mihaiescu, nr.30 ), intre orele 9.00-13.00, va avea loc organizarea unei sesiuni mobile de donare de sange, care face parte din programul „O sansa pentru viata”. Evenimentul este organizat de Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania, impreuna cu Centrul de Transfuzie Sanguina Ramnicu Valcea.

De sângele care va fi recoltat sâmbătă de la vâlcenii doritori vor beneficia pacienţi cu arsuri grave sau pentru cei care sunt supusi unor operatii complexe, pentru bolnavii de leucemie si pentru victimele accidentelor rutiere.

400 de persoane donează sânge lunar în Râmnicu Vâlcea, însă cantitatea acoperă doar 80% din cerere.

Este important de ştiut că pentru a putea asigura anumite preparate dar si pentru a creste siguranta produselor sanguine, sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care doneaza periodic, din responsabilitate fata de semeni si societate.

Aceasta sesiune, prin sangele recoltat, ofera o sansa in plus pacientilor din spitale si ajuta persoanele ocupate, dar interesate sa contribuie la salvarea de vieti omenesti. Astfel, potentialii donatori au acces la un proces de donare rapid si comod realizat intr-un autobuz special compartimentat si dotat.

Valcenii care indeplinesc criteriile minime pentru a deveni donatori sunt asteptati sa doneze sange benevol (fara bonuri valorice) in cadrul unitatii mobile „O sansa pentru viata”.

Donarea de sange trebuie sa fie un proces sigur atat pentru donator, cat si pentru primitor, de aceea persoana care doneaza trebuie sa fie sanatosa si sa indeplineasca urmatoarele conditii:

• sa aiba varsta cuprinsa in intervalul 18 – 60 ani

• greutate 50 – 100 kg femeile si 60 – 100 kg barbatii

• sa nu fi suferit in ultimele luni interventii stomatologice sau chirurgicale

• sa nu aiba/nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii

• femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala.

Inainte de donare, se recomanda consumarea unei cani cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (legume, fructe, fara multe proteine si grasimi). Nu se fumeaza inainte si dupa donare cu o ora.

In urma donarii, sangele donatorului este improspatat, imunitatea organismului creste, iar riscurile de paralizie si de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.