Acasă Social CEZ Oltenia se judecă cu abonaţii pentru gafele angajaţilor

CEZ Oltenia se judecă cu abonaţii pentru gafele angajaţilor

PROCES. CEZ Oltenia nu a renunţat la procesul intentat abonatului Găină Floarea, prin care-i cere să plătească o factură de 84 milioane de lei vechi, sumă provenită dintr-o eroare de citire a angajaţilor societăţii. Vâlceanca se judecă cu CEZ –ul de mai bine de cinci ani, în vara acestui an ajunsese la o înţelegere cu societatea, dar conducerea s-a ,,sucit” şi a făcut recurs împotriva acesteia, cu toate că Judecătoria Vâlcea respinsese acţiunea formulată de CEZ. În prezent societatea este somată de instanţa de judecată să prezinte actele care dovedesc consumul, dar refuză să le prezinte, pentru că nu le are.

Găină Floarea, din Râmnicu Vâlcea, se judecă cu CEZ de cinci ani de zile, prin toate tribunalele din ţară,   pentru 59 milioane lei vechi,  o factură la curentul electric şi  25 milioane lei vechi, penalităţi impuse de societatea furnizoare de energie electrică din cauza unei greşeli de citire a contorului. După 5 ani de stat pe întuneric, din cauza angajaţilor CEZ, care i-au citit greşit contorul, vâlceanca a ajuns cu CEZ şi la CEDO. Dosarul i-a fost acceptat, dar pentru a intra pe rol a fost obligată să finalizeze toate căile de atac în România. Aşa a ajuns să bată toate instanţele din ţară: Tribunalul Vâlcea, Curtea de Apel Piteşti, Înalta Curte de Casaţie din Bucureşti, ajungând în final să se judece în civil.

Dosarul a stat în sertarele IPJ Vâlcea aproape un an de zile, din cauza volumului mare de dosare, 5000 la  cinci inspectori, iar atunci când a fost finalizat nu a fost luat în calcul de CEZ.

În data de  26 februarie, a avut loc o nouă înfăţişare la Tribunalul Vâlcea.  Abonata CEZ Distribuţie era somată să achite o sumă de 8.068,53 lei sau risca executarea silită pentru o greşeală de citire a angajaţilor societăţii, pe o durată de cinci ani de zile.  Cu toate că raportul tehnic de expertiză evidenţiază o culpă comună, CEZ vrea să recupereze întreaga sumă de la abonatul casnic, care trăieşte dintr-un salariu de 4 milioane lei/lună. Nebunia nu se opreşte aici, după mai bine  doi ani de la debranşare,   vâlceanca a primit o factură de 4 milioane lei vechi, pentru un consum inexistent. Conducerea CEZ  şi-a cerut scuze, a anulat ultima factură şi cam atât. În prezent, aceeaşi conducere vrea s-o execute silit pentru o datorie inexistentă în acte.

CEZ mimează respectarea legii

Juristul  societăţii CEZ, conştient de faptul că femeia are dreptate şi că nu va renunţa, i-a propus să renunţe la despăgubiri morale în schimbul ştergerii datoriei. Vâlceanca  a acceptat cu greu, dar în momentul în care urma să perfecteze actele, juristul a anunţat-o că înţelegerea nu mai este valabilă şi că va face recurs.

„M-au luat din nou de fraieră, s-au gândit că voi renunţa de frică. Au zis să renunţ la despăgubiri că-mi şterg datoria şi după ce am dat banii pe timbre şi tot felul de prostii mi-au spus că renunţă la înţelegere şi că fac recurs. M-am judecat pe civil cu ei, acum mă judec pe penal.  Judecătoria le-a impus să  prezinte actele doveditoare, dar ei au venit cu nişte tâmpenii şi un proces verbal semnat în fals de către un angajat al societăţii. M-au ameninţat că pot să mă judec şi 100 de ani, că tot plătesc factura. Eu sunt singură, nu am o casă mare, am  un televizor, un frigider şi o combină. Lucrez şi sunt toată ziua plecată. Până în acea zi când mi-au schimbat contorul, plăteam în jur de cinci-şase sute de mii de lei vechi. Când au venit să-l schimbe am aflat că trebuie să plătesc, conform citirii de regularizare,  60 de milioane de lei vechi.  Cică aveam contor trifazic, dar ei au semnat cu mâna lor pentru instalarea unui contor monofazic. Au inventat un sistem nou. Curentul intră într-un contor monofazic şi iese trifazic. Şi mă acuză că nu vreau  să-mi  plătesc facturile. Plătesc, dar numai ce-mi revine, nu şi prostia lor”, a declarat vâlceanca.

CEZ, obligată de instanţă să prezinte acte doveditoare

Judecătoria  a cerut societăţii CEZ Vânzare să pună la dispoziţia instanţei fişa de consum din care să  rezulte consumul celor 18534 kw; procesul verbal încheiat în data de 23.06.2006, cu ocazia verificării periodice a contorului; graficul de citire privind zilele când s-a efectuat citirea, ce s-a citit la domiciliului  consumatorului Găină Floarea şi de către cine, şi procesul verbal încheiat cu ocazia ridicării contorului de la consumator, iar dacă s-a efectuat verificarea metrologică ce documente s-au efectuat. CEZ a fost rugat să confirme şi dacă are în dotare două tipuri de contoare: monofazic şi trifazic cu citire diferită şi cine a efectuat citirea în perioada 2001- 23.03.2006, pentru ce perioadă a fost emisă factura. La prima înfăţişare CEZ a refuzat să depună aceste acte, drept urmare i s-au cerut din nou pentru înfăţişarea din data de 16 octombrie 2010. Motivul este simplu: CEZ nu are aceste  documente.

DANA NEDESCU

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.