Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ATENŢIE! Guvernul pregăteşte înstrăinarea unor resurse strategice

În timp ce Guvernul evită să își facă datoria legală de a trimite un punct de vedere Parlamentului privind legea de interzicere a cianurii, miniștri ai cabinetului Cioloș fac promisiuni alarmante industriei miniere. Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului și Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a declarat că dorește găsirea unor soluţii “care să elimine barierele birocratice, în așa fel încât să se poată relansa activitatea în domeniul exploatării. “Declarațiile recente ale ministrului Borc au rolul de a contrabalansa punctul de vedere al ministrului Pașca Palmer și a pune presiune în interiorul Guvernului pentru menținerea unor tehnologii poluante în industria minieră, precum cea batată pe folosirea cianurii,” a declarat Roxana Pencea din partea rețelei Mining Watch România.

Costin Borc a readus în discuție controversatele schimbări legislative dorite de industria minieră în cadrul Forumului Minier Român, eveniment organizat și sponsorizat de directorul Samax. Această firmă deținută de compania junior Carpathian Gold intenționează să exploateze la suprafață aurul și cuprul de la Rovina, județul Hunedoara.

Modificarea Legii Minelor în favoarea companiilor miniere a fost propusă prima dată de senatorii Toni Greblă și Ioan Rușeț și, mai apoi, de guvernarea Ponta prin două tentative eșuate: Legea Specială pentru Roșia Montană din septembrie 2013 și propunerea Ponta-Șova-Plumb de schimbare a Legii Minelor din decembrie 2013. Principalul motiv pentru care industria minieră dorește schimbarea Legii Minelor este declararea mineritului neferos ca fiind de interes național2. Această prevedere le-ar permite companiilor să exproprieze proprietățile cetățenilor din zonele cu resurse naturale în subsol.

Haideţi acum sa ne gandim CINE ar avea suflul financiar necesar sa cumpere asa ceva. Daca v-ati gandit la vreun investitor autohton, v-ati gandit prost. Neteirea drumului se face pentru corporatiile transnationale care jinduiesc de mult sa obtina ce ne-a mai ramas!Asta da Guvern tehnocrat care tine cu tara.