Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Wikipedia oferă 9 din 10 informaţii despre sănătate ERONATE

În ultimii ani, odată cu revoluţionarea sistemului informatic, oamenii îşi caută informaţiile de care au nevoie pe Internet, în special cele care se referă la sănătate. Una dintre cele mai sigure surse on-line este considerată Wikipedia, o enciclopedie on-line, cu peste 30 de milioane de articole în 285 de limbi. Numai că recent, un grup de cercetători au avertizat că această enciclopedie on-line este plină de greşeli.

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite ale Americii au comparat informaţiile despre cele mai comune afecţiuni – de la boli cardiovasculare şi diabet la cancer pulmonar şi depresie – cu informaţii medicale obţinute prin cercetare ştiinţifică. Concluzia a fost: „Majoritatea articolelor de pe Wikipedia conţin multe erori”.

Problema cea mai mare este că această enciclopedie este accesibilă uşor pentru întreaga masă de internauţi, site-ul www.wikipedia.com fiind pe locul al şaselea în topul celor mai populare site-uri de pe internet, au precizat autorii studiului publicat recent în Journal of the American Osteopathic Association. Şi mai îngrijorător este că până la 70% din medici şi din studenţii la medicină folosesc Wikipedia ca sursă de informaţii de încredere, spun aceştia.

Cei zece specialişti din mai multe state americane au analizat articolele on-line privind primele 10 cele mai costisitoare afecţiuni din SUA, printre care şi osteoartrita, durerile de spate şi astmul. La final, au constatat că 90% din informaţii erau contrazise de cele mai recente cercetări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate.

„Deşi Wikipedia este o unealtă la îndemână, din punctul de vedere al impactului asupra sănătăţii publice, pacienţii nu ar trebui să folosească această enciclopedie ca pe o sursă primară de informaţii. Cea mai importantă sursă în acest sens trebuie să rămână medicul”, subliniază coordonatorul studiului, medicul Robert Hasty, de la Şcoala de Osteopatie Wallace din Carolina de Nord, citat de BBC.