Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Urzica – miracolul naturii

Grecii vedeau în urzică simbolul lascivităţii şi al vieţii eterne. Datorită conţinutului bogat de vitamine şi minerale, urzicile sunt folosite, încă din cele mai vechi timpuri, atât ca aliment, cât şi ca medicament, pentru detoxifierea organismului şi regenerarea lui. Urzicile conţin vitamine, A, B2, C, K, minerale, calciu, fier, magneziu, siliciu, clorofila, substanţe proteice.

Ce se utilizează din urzică: Se folosesc frunzele, rădăcinile, sau planta în întregimea ei. Se culege în timpul înfloririi.

Cum se utilizează urzica?

Infuzie: se fierb 3 linguri de frunze de urzică la 1 litru de apă. Se lasă la infuzat 15 minute.

Decoct: se fierbe o mână mică de frunze de urzică într-un litru de apă timp de 10 minute. Apoi se lasă la infuzat încă 5 minute. Pentru uz extern se fierb 2 mâini de frunze într-un litru de apă timp de 20 de minute. Decoctul se foloseşte pentru curăţarea arsurilor superficiale, a înţepăturilor de insecte şi a plăgilor minore.

Ce efecte are urzica?

1. Depurativ şi remineralizant

Deoarece urzica are un conţinut bogat în siliciu e excelentă în cazurile de artrită, reumatism şi gută. Favorizează regenerarea cartilajelor uzate.

2. Tonic

Ceaiul de urzică favorizează lupta împotriva oboselii, depresiei, anxietăţii. Îmbunătăţeşte atenţia şi reglează somnul. Aceasta se datorează bogăţiei sale în vitaminele A, B, C, în oligoelemente şi aminoacizi esenţiali.

Se recomandă o cură cu infuzie de frunze de urzică împotriva anemiei şi oboselii. Folosiţi-l şi în curele de primăvară de detoxifiere. Se recomandă 4-6 ceşti mari cu decoct de urzică timp de o săptămână.

3. Favorizează lactaţia

Mamelor care alăptează li se recomandă ceaiurile de frunze de urzică pentru stimularea lactaţiei.

4. Asupra tulburărilor prostatei

Urzica conţine steroli ce limitează hipertrofierea prostatei şi îmbunătăţeşte procesul de micţiune.

5. Scade glicemia

O cură de trei luni, cu suc proaspăt de urzici (câte două linguri administrate dimineaţa, înainte de micul dejun) contribuie la scăderea glicemiei.