Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Șapte descoperiri promițătoare în 2015 pentru sănătatea noastră

Anul 2015 a marcat mai multe descoperiri dătătoare de speranță pentru sănătatea omenirii. Ele au fost inventariate și selecționate de Franceinfotv și s-a ajuns la concluzia că șapte descoperiri sunt cele mai promițătoare. Iată care sunt acestea:

Un nou antibiotic față de care bacteriile încă nu au dezvoltat rezistență (ianuarie 2015). O echipă internațională anunța, la începutul lui ianuarie, descoperirea unui nou antibiotic, pentru care bacteriile nu au reușit să dezvolte rezistență. Numită teixobactină, noua moleculă este produsă de o bacterie prezentă înn sol, a cărei cultură în laborator se dovedise până acum imposibilă. Protocolul folosit ar putea permite izolarea și altor molecule necunoscute până acum.

Nanoparticule pentru stoparea metastazelor (ianuarie 2015). Cercetătorii new-yorkezi au experimentat o tehnică inovatoare pentru interceptarea celulelor tumorale aflate în circulație în organismului omului. Ei au creat în laborator niște particule microscopice, combinând receptorii sensibili ai proteinelor de la suprafața celulelor circulante cu un factor chimic cunoscut pentru că provoacă decesul celulelor tumorale cu care vine în contact. Lansate în circulația sanguină, nanoparticulele interceptează celulele canceroase și le provoacă decesul.

Chimioterapie personalizată (aprilie 2015). În prezent, este dificilă precizarea înainte de efectuare care este chimioterapia adecvată fiecărui pacient. Testele realizate în laborator pe eșantioane tumorale sunt imperfecte, deoarece celulele analizate nu mai sunt capabile să-și asigure dezvoltarea. Două echipe independente au prezentat, în luna aprilie 2015, dispozitive care permit injectarea de doze mici de medicamente în tumorile canceroase in vivo.

Două medicamemte adaptate pentru tratamentul sclerozei în plăci (aprilie 2015). Un antimicotic și un corticoid, autorizate pentru folosirea terapeutică în mai multe situații, s-au dovedit capabile să producă mielină, esențială în cazul persoanelor suferinde de scleroză în plăci. La persoanele afectate de această boală, mielina se regenerează foarte greu. Potrivit autorilor acestui studiu, publicat în luna aprilie 2015 în revista Nature, datele furnizate de testele pe animale sunt suficiente pentru a justifica experimentarea acestor medicamente în cazul oamenilor.

Tratament promițător contra maladiei Alzheimer (iulie 2015). Noile rezultate sugerează că o moleculă, solanezumab, ar putea să încetinească evoluția maladiei Alzheimer la persoanele afectate de această boală în forme ușoare. Prezentat la Washington, la 22 iulie anul acesta, la Alzheimer’s Association International Conference (AAIC), anunțul a fost, totuși, primit cu rezerve de unii specialiști.

Vaccin universal contra gripei (august 2015). Producerea unui vaccin universal contra gripei ar putea să se accelereze, susțin studiile publicate la finalul lunii august 2015. Două echipe de specialiști au demonstrat, independent una de cealaltă, eficiența vaccinului la animale.

Implantare unui dispozitiv cardiac fără deschiderea cordului (septembrie 2015). Cele două ventricule ale inimii omului, cavități prin care circulă sângele cu oxigen pe de o parte și sângele fără oxigen pe de altă parte, sunt obturate. Până acum, această colmatare se rezolva prin chirurgie pe cord deschis. O echipă internațională a creat un dispozitiv foarte ingenios, ce permite realizarea operației printr-o sondă, inima pacientului bătând în continuare. În luna septembrie, s-a consemnat o demonstrație cu succes a acestui procedeu la porci.