Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Roşiile – sănătate „curată”

Roșiile sunt „alimente funcționale” care în afara calităților nutriționale excepţionale pe care le au, previn anumite boli și aduc beneficii importante pentru sănătate.

Iată în ce boli sunt utile roșiile:

Diabet

Studiile au arătat că pacienții cu diabet de tip 1 care consumă cantități mari de fibre alimentare , au niveluri mai scăzute de zahăr și cei care au diabet de tip 2 își îmbunătățesc nivelul de glucoză, de lipide și de insulină. O ceașcă de roșii cherry conțin aproximativ 2 grame de fibre.

Cancer

Fiind o sursă excelntă de antioxidanți puternici precum vitamina c, roșiile combat efectele negative ale radicalilor liberi.

Cancerul de prostată: Un studiu, publicat în prestigioasa revistă medicală americană „Journal of National Cancer Institute”, arată faptul că bărbaţii care consumă frecvent tomate își reduc riscul de cancer de prostată cu aproximativ 40%.

Cancer colorectal: cercetătorii japonezi au demonstrat că prin consumul de beta-caroten, riscul de cancer colorectal scade. Unele cercetări au demonstrat că persoanele care au o dietă bogată în tomate, sunt mai puțin predispuse să dezvolte anumite tipuri de cancer, în special cancer de prostată, de plămâni și stomac.

Constipație

Consumarea alimentelor bogate în apă și fibre, precum tomatele menține nivelul de hidratare. Fibrele sunt esențiale pentru prevenirea constipației.

Boli de inimă

Fibrele, potasiul, vitamina C și colina din roșii mențin inima sănătoasă. Creșterea consumului de potasiu și reducerea celui de sodiu este cea mai importantă schimbare alimentară pe care o puteți face pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. În cadrul unui studiu, persoanele care au consumat 4.069 miligrame de potasiu pe zi, și-au scăzut cu 49% riscul de deces din cauza unei boli de inimă. Consumul crescut de potasiu este, de asemenea, asociat cu un risc scăzut de accident vascular cerebral, combaterea pierderii masei musculare și osoase și prevenirea formării pietrelor la rinichi.

Pe lângă cele menţionate mai sus, e bine să ştii că roşiile nu îngraşă, nu au grăsimi, sunt foarte bogate în potasiu, vitaminele A, C şi K, fier şi calciu şi chiar fosfor.

Cum le alegem?

Pentru a beneficia din plin de calităţile miraculoase ale roşiilor, trebuie să căutăm roşiile de grădină, de culoare foarte intensă, închisă. Acestea sunt mai bune şi conţin mai mulţi fitonutrienţi, precum licopenul. Fitonutrienţii din roşii devin mai concentraţi dacă acestea sunt preparate sub formă de sos sau pastă şi mai uşor absorbabili dacă asociem roşiile cu ulei de măsline. Salatele de roşii trebuie consumate imediat după ce sunt preparate. O salată pregătită cu mult timp înainte de masă îşi pierde din proprietăţile nutritive.