Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PREFECTURA VÂLCEA: Situația cazurilor COVID-19. Șapte persoane infectate din Argeș, internate în Vâlcea

Structurile Ministerului Afacerilor Interne de la nivelul județului Vâlcea continuă să acționeze integrat pentru prevenirea și combaterea răspândirii COVID-19, în ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii vâlceni desfășurând 19 misiuni specifice pentru a se asigura că cetățenii respectă măsurile impuse în această perioadă. Au fost verificate 1.180 de persoane, fiind aplicate trei avertismente pentru nerespectarea măsurilor privind izolarea la domiciliu și trei avertismente pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

De asemenea, au fost verificate 14 societăți comerciale cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de alertă.

În ceea ce privește situația epidemiologică din județ, la data de 1 iulie, potrivit Direcției de Sănătate Publică, aceasta se prezintă astfel: șapte persoane diagnosticate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 internate în prezent în unități spitalicești dedicate din județ, două persoane internate în unități sanitare din alte județe, 12 persoane aflate în carantină instituționalizată și 1.218 persoane aflate în izolare și monitorizare medicală la domiciliu. Până în acest moment, 38 dintre persoanele diagnosticate în județ cu noul coronavirus au fost declarate vindecate și externate, iar cinci au decedat.

De asemenea, în această săptămână, în unitățile dedicate din județ au fost aduse șapte persoane diagnosticate pozitiv dintr-un județ limitrof, trei dintre acestea fiind internate în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea.

Reamintim că, începând cu data de 24 iunie 2020, prin Ordinul Ministrului Sănătății nr.555/2020, criteriile de externare pentru pacienții cu COVID-19 au fost modificate astfel:

– Pacienți asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice și fără factori de risc se vor transfera și interna în unitățile de izolare și tratament. Pacienții asimptomatici pot fi externați după minimum 10 zile de la internare. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare. Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control pot fi externați după 10 zile, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de laexternare). Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control pot fi externați după10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu. Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul detelemedicină. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie,monitorizarea zilnică este efectuată de către direcția de sănătate publică județeană.

– Pacienți asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care auforme ușoare vor fi internați în spitale de faza II sau suport. Aceștia pot fi externați după minimum 10 zile de la internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei pentru celpuțin 72 de ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare. Paciențiiasimptomatici care sunt pozitivi la testul de control pot fi externați după 10 zile, dacă mediculcurant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până laîmplinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării(respectiv 4 zile de la externare). Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de controlpot fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu. Monitorizarea stării desănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie,zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medicde familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcția de sănătate publică județeană.În cazul pacienților cu afecțiune renală care necesită dializă, aceștia vor fi menținuți internațipână la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuatăîn condiții de izolare la domiciliu).

În ultimele 24 de ore, pe baza acestor criterii, din unitățile spitalicești din județ au fost externate două persoane.