Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Nu ignoraţi efectele gerului asupra sănătăţii!

Semnele hipotermiei sunt: piele palidă, buze şi unghii albastre, tremurat violent, tulburări de vorbire, ameţeală şi amorţire. Dacă sunteţi în situaţia de a ajuta o persoană îngheţată să se încălzească mai întâi fiţi siguri că mâinile şi picioarele sunt acoperite.

Pe perioada gerului se recomandă ca populaţia să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. Trebuie evitat consumul băuturile alcoolice. În cazul în care deplasarea în spații deschise nu poate fi evitată, se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – haine groase, căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicația și se recomandă consultarea unui medic).

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – evitarea situațiilor în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon. Dacă măsurile de protecţie contra frigului sunt insuficiente, există riscul să apară hipotermia, adică scăderea temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius sau degerăturile. Temperatura normală a corpului uman este între +36 de grade C şi +37,5 de grade C. Cele mai mari probleme cu reglarea temperaturii le au copiii şi bătrânii. Rezistenţa copiilor la frig este diferită de a adulţilor care au o masă corporală mai mare expusă la aceleaşi temperaturi scăzute. Pentru orice persoană expusă la temperaturi joase chiar şi pentru o perioada scurtă, mai ales dacă frigul este însoţit de umezeală sau vânt, şi dacă persoana este vârstnică sau copil mic, apare riscul hipotermiei, adică scăderea temperaturii corpului sub +35 de grade C. Semnele hipotermiei sunt: piele palidă, buze şi unghii albastre, tremurat violent, tulburări de vorbire, ameţeală şi amorţire. Comportamentul devine iraţional, apar dezorientarea, apatia, starea de somnolenţă, pulsul e neregulat şi slab iar respiraţia este grea. Apare şi starea de inconştienţă şi dacă nu este împiedicată pierderea de căldură prin înlocuirea hainelor umede cu altele uscate, dacă nu se administrează lichide calde, există riscul de deces.

Cum se acordă primul ajutor în caz de îngheţ

Dacă sunteţi în situaţia de a ajuta o persoană îngheţată să se încălzească mai întâi fiţi siguri că mâinile şi picioarele sunt acoperite, după ce s-au înlăturat mănuşile, şosetele ori încălţările ude. Puteţi introduce mâinile şi picioarele în apă călduţă, la temperatura normală a corpului, dar nu fierbinte pentru că pe zonele amorţite se pot produce arsuri. Nu frecaţi zonele îngheţate! La bătrâni orice căzătură este sinonimă cu o fractură. Aceştia trebuie să aibă grijă în primul rând să nu iasă din casă pentru că riscurile sunt foarte mari sau, dacă este necesară deplasarea, să se încalţe corespunzător şi să folosească un baston pentru a avea o deplasarea mai sigură pe zăpadă. Nici tinerii sau copiii nu sunt feriţi de fracturi, însă în cazul lor oasele sunt mai elastice şi fracturile apar doar în cazul unor căzături foarte puternice.