Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Medicii șefi din SJU, amenințați cu instanța de judecată

INSTANÅ¢Ă. Situație fără precedent la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea. 16 dintre pacienții spitalului amenință cu procese în instanța de judecată din cauza serviciilor medicale execrabile și a faptului că pe toată perioada spitalizării și-au cumpărat medicamentele și materialele sanitare necesare. Acțiunea este concertată de  Asociația Națională pentru Protecția Pacienților din România și are drept scop îmbunătățirea condițiilor de spitalizare și  respectarea drepturilor pacienților.

Spitalul Județean de Urgență Vâlcea a intrat din nou în vizorul Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților din România. Președintele asociației, Vasile Barbu, a reușit să convingă 16 pacienți ai SJU să acționeze în instanța de judecată  toți șefii de secții, în vederea recuperării banilor dați pe medicamente pe perioada spitalizării. Pacienții au păstrat toate bonurile și le vor prezenta  în instanța de judecată ca dovadă a drepturilor încălcate.

„Săptămâna viitoare vom da în judecată toți șefii de secție din SJU Vâlcea. Nu dăm în judecată managerul, dăm în judecată doar șefii de secție. Va fi primul spital în care vom demara o astfel de acțiune sub denumirea: «Demisia șefului de secție!». În urma monitorizării efectuate până acum vom demonstra că toți încalcă legea și în special drepturile pacienților, pentru că acceptă să presteze actul medical fără a avea condițiile necesare. Deocamdată avem 16 sesizări scrise, de la tot atâția pacienți,  privind infecțiile nozocomiale și lipsa medicamentelor. Oamenii ne-au solicitat ajutorul pe probleme de spitalizare. Unii au fost infectați cu tot felul de boli sau bacterii și au fost nevoiți să-și cumpere singuri antibioticele din farmacie particulară, altul să-și cumpere singur fașă pentru pansat, deși era operat și internat în secție. Ne-a mai sesizat cineva pentru că a fost nevoit să-și achiziționeze singur o proteză ortopedică, având în vedere faptul că este obligația spitalului să o pună la dispoziția pacientului. Toți vor cere despăgubiri pentru medicamentele cumpărate, au păstrat toate bonurile, și-și vor cere banii înapoi, plus despăgubirile pentru condițiile defectuoase în care s-a realizat actul medical”, a declarat Barbu.

Cei 16 foști pacienți s-au oferit ca voluntari pentru strângerea altor sesizări incriminatorii la adresa șefilor de secție și a celorlalți angajați ai spitalului care nu fac nimic pentru schimbarea sau îmbunătățirea sistemului. ,,Săptămâna viitoare, toți cei 16 pacienți se vor îmbrăca în tricouri cu însemnele organizației pentru drepturile pacienților și vor strânge sesizări din partea bolnavilor privind lipsa medicamentelor din spital și calitatea actului medical. Åtim că șefii de secție vor da vina pe manager și pe CAS că nu le asigură condițiile, dar legea spune foarte clar cine răspunde de coordonarea secțiilor în ceea ce privește actul medical, managerul având ca unică sarcină  respectarea contractelor. Conform articolului 184 aliniatul 3 din Legea 95 din 1996, șeful de secție este răspunzător de calitatea actului medical și preia orice sarcină administrativă dată de manager. Până acum niciun manager de spital nu a fost dat afară că nu și-a făcut treaba. De aici ne-a venit ideea de a cere demisia șefului de secție pentru că acesta e rolul nostru de a supraveghea. Åi în cazul în care pacientului îi sunt lezate drepturile vrem ca șeful de secție să plătească în solidar cu spitalul. Dacă nu au făcut nici un referat că nu au medicamente, să notifice că managerul a încălcat  prevederile contractului de administrare, atunci nu au decât să-și dea demisia. În prezent șefii de secție sunt niște yessmeni care fac numai  ce spune managerul, chiar dacă actul medical este deficitar. Drept urmare vom acționa în judecată toți șefii de secție, pentru că toți înregistrează nereguli. Sunt convins că în urma acestei acțiuni foarte puțini vor accepta aceste funcții, iar managerul va fi pus în situația de a-și da demisia, pentru că în lipsa unui șef de secție el este cel care face administrarea fiecărei secții, este o muncă titanică, imposibil de dus de către o singură persoană. Medicii nu pot fi obligați să-și asume această responsabilitate, voluntarii noștri  vor bloca astfel actul medical în Spitalul Județean”, a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților. DANA NEDESCU