Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

INTERFERON FREE pentru 5.000 de bolnavi români din august 2015

Aproximativ 5.000 de bolnavi de hepatita C, fibroză hepatică și ciroză ar putea primi tratament, cu interferon free, după ce se semnează contractele, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

„Bolnavii de hepatită sunt un grup de bolnavi extrem de important pentru CNAS. Este adevărat, CNAS se ocupă de toți pacienții, dar sunt și boli speciale. Dacă ar depinde doar de mine, pentru a semna primul contract probabil că săptămâna aceasta, cum nu depinde doar de mine, sunt mulți actori implicați, atunci probabil că, nu știu, în două săptămâni, într-o lună. Ceea ce ține doar de mine facem cât se poate de repede și încercăm să facem și lucrurile bine și transparent. Pentru început, după evidențele noastre, după calculele noastre, probabil undeva între 4.000-5.000 pacienți și mă refer la pacienții cu F4, deci probabil că o medie de 4.500 plus sau minus în funcție de câți bolnavi se încadrează în criteriile medicale. Cel care dictează este criteriul medical. Vorbim de 4.500-5.000 de pacienți în acest moment și apoi, sigur, există o continuare anuală, am și spus că trebuie să fie un plan multianual pentru că sunt și alți bolnavi”, a afirmat președintele CNAS, citat de Agerpress.

În acest moment, CNAS se ocupă de negocierea prețului, pentru a obține cel mai bun preț pentru tratamentul cu interferon free la un număr cât mai mare de pacienți. Președintele CNAS susține că se va plăti, la sfârșitul tratamentului, doar pentru pacientul vindecat.

„Încercăm să obținem cel mai bun preț, cel mai bun preț pentru mine însemnând să putem să tratăm toți pacienții. Păstrăm acea condiție cu plata pentru pacienții care s-au vindecat. Dacă în două săptămâni sau o lună se semnează contractele, pacienții vor putea avea tratament de a doua zi. S-ar putea și din iulie. Sunt pacienți care sunt deja investigați, deja cu un dosar complet, la care nu ai ce să mai adaugi sau ce să mai scoți, sunt criteriile medicale”, a mai spus șeful CNAS.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a spus că acest tratament este costisitor și pentru alte țări din UE, care au bugete mult mai mari la sănătate decât țara noastră. Mai mult, Bușoi consideră că tratamentul ar putea începe să fie administrat din luna august 2015, deoarece procedurile sunt de durată.

„Nu doar pentru România costul mare al noilor terapii este o problemă, chiar și pentru țările cu bugete foarte mari și cu o bună dezvoltare lucrurile nu sunt foarte simple. Evident că în toate țările UE vor fi discounturi față de prețul de listă 45.000-50.000 de euro, dar oricum lucrurile nu sunt deloc simple din punct de vedere bugetar. (…) Nu sunt încă multe țări din Europa care au trecut la implementarea terapiei interferon free. Ar fi bine să se poată semna contractele în luna următoare. Mi-aș dori să se întâmple acest lucru, oricum între semnarea contractelor și aducerea produselor durează ceva timp, după care pacienții trebuie să înceapă să ia produsele. Îmi este teamă că, înainte de luna august, nu cred că acest lucru este posibil așa cum văd la nivelul Guvernului”, a spus Bușoi.