Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

În memoria preşedintelui Cîlea: „Preocuparea pentru combaterea cancerului trebuie să fie permanentă”

Deputatul Mazilu susţine accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii

Deputatul UNPR, Dan Constantin Mazilu, a susţinut o declaraţie politică în plan, pe tema combaterii cancerului. Parlamentarul vâlcean nu a uitat că bunul său prieten, Ion Cîlea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea a fost răpus tocmai de această boală. „În decembrie pierdeam un coleg de partid şi un prieten din cauza unei boli necruţătoare… De-a lungul anilor au plecat de lângă noi şi alţi apropiaţi tot din cauza acestei boli, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii face previziuni sumbre privind creşterea ratei îmbolnăvirilor. Din aceste motive am susţinut în plenul Camerei Deputaţilor, o declaraţie pe aceasta temă”, ne-a declarat Mazilu. Iată ce le-a spus acesta colegilor din Camera Deputaţilor: „Numărul cazurilor de cancer va creşte cu aproximativ 70% în următoarele două decenii. Mi-am propus să vă vorbesc, astăzi, despre o problemă care îi afectează pe din ce în ce mai mulţi oameni la nivel mondial şi nici pe români nu vrea deloc să-i ocolească – cancerul. Această maladie, fatală de cele mai multe ori, reprezintă una dintre principalele cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi şi 8,2 milioane de decese, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii, într-un articol publicat, recent, pe site-ul său, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. În România, conform Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătatea Publică, în perioada ianuarie-iunie 2013, s-au înregistrat 31.186 cazuri noi de cancer comparativ cu 28.598 cazuri noi de cancer, în aceeaşi perioadă a anului 2012. O statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii publicată în 2011 a situat România pe locul 47 din 50 de ţări, în ceea ce priveşte numărul total de cazuri de cancer, respectiv 205 cazuri la 100.000 de locuitori.

Mulţi dintre apropiaţii noştri sunt deja afectaţi de creşterea numărului de boli incurabile, în principal de cancer. Stimaţi colegi, ceea ce mi se pare mie de-a dreptul nedrept este că, deşi multe forme de cancer pot fi vindecate dacă sunt depistate la timp, mulţi dintre semenii noştri mor cu zile din diverse motive, de la neştiinţă, la dezinteres manifestat faţă de propria sănătate, până la subfinanţarea sistemului sanitar sau chiar nepăsarea unor cadre medicale. Să nu uităm că, pe termen lung, prevenirea bolilor costă statul mai puţin decât tratamentele făcute târziu şi cu şanse reduse de vindecare a pacientului.

Conform cercetării realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cele cinci tipuri de cancer cel mai frecvent diagnosticate în 2012 la bărbaţi au fost cancerul pulmonar, de prostată, de colon, de rect, de stomac şi de ficat, în timp ce la femei, cele mai frecvente au fost cazurile de cancer de sân, de colon, de rect, de col uterin şi de stomac. Per ansamblu, în acelaşi an 2012, cele mai multe decese cauzate de cancer au fost cele provocate de cancerul pulmonar (1,59 milioane de decese), de cancerul la ficat (745.000 decese), de cancerul de stomac (723.000 decese), de cancerul colorectal (694.000 decese), de cancerul de sân (521.000 decese) şi de cancerul esofagian (400.000 de decese). Din păcate s-a ajuns la situaţia în care fiecare dintre noi are un bolnav de cancer în preajma sa, fie coleg, rudă apropiată sau îndepărtată, fie vreun prieten ori vecin. Cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din ţara noastră, cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani, este cancerul de col uterin, România aflându-se pe primul loc în centrul şi sud-estul Europei, atât în privinţa incidenţei, cât şi a mortalităţii provocate de această boală. Statisticile oficiale arată că, la nivel mondial, cancerul de col uterin ia o viaţă la fiecare două minute şi se estimează că boala provoacă anual 275.000 de decese. La noi, la fiecare 5 ore, o femeie moare de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare”.