Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Depistarea activă a tuberculozei – Screening TB în județul VÂLCEA

Proiectul național „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” vizeză și 12 comune din județul Vâlcea: Câineni, Racovița, Muereasca, Stoenești, Alunu, Frânceşti, Olanu, Ionești, Roșiile, Fârtățești, Șușani, Lungești.

Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Instituției Prefectului județul Vâlcea, Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate – asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali –  și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

            Începând de luni, 16 ianuarie 2023 caravana mobilă a  proiectului Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București oferă servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale din județul Vâlcea cu acces deficitar la servicii medicale specializate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

            Caravana medicală mobilă este  dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid (cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei) precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

            Cabinetul medical mobil este amplasat în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor.

            Prefectul județului Vâlcea, domnul Mihai Oprea face apel către cetățenii din localitățile vizate să meargă cu încredere la specialiștii caravanei, deoarece sănătatea este cel mai de preț bun al din viața noastră.  Caravana mobilă a Institului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București  furnizează servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea precoce a tuberculozei.

Vreme de patru săptămâni echipajul medical al caravanei asigură accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program: 

 • Câineni           – 16; 17 ianuarie
 • Racovița – 18; 19 ianuarie
 • Muereasca – 20  ianuarie
 • Stoenești – 25;26 ianuarie
 • Alunu -27  ianuarie și  1; 2 februarie
 • Frânceşti – în zilele de 3; 6; 7 februarie
 • Olanu -8; 9 februarie
 • Ionești – 10; 13; 14 februarie
 • Roșiile – 15; 16 februarie
 • Fârtățești – 17; 20 februarie
 • Șușani – 21; 22 februarie
 • Lungești – 23; 24 fabruarie

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Vâlcea este  de 33,1 cazuri la suta de mii de locuitori – date înregistrate ale Programului Național de Prevenire și Control al Tuberculozei.

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Potrivit celor de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București:

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București. 

În judeţul Vâlcea activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de   Fundația Romanian Angel Appeal, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul  Operațional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).