Arsurile sunt printre cel mai des întâlnite accidente domestice din toată lumea. Unele pot fi minore, situație în care se tratează acasă fără intervenția medicului, altele pot necesita îngrijiri medicale.
În funcție de agentul traumatic care le-a provocat, arsurile pot fi:
- Termice – apar sub influența diferitelor surse de căldură: obiecte sau lichide fierbinți, incendiu, în unele cazuri gaze.
- Chimice – din diferite substanțe chimice concentrate: alcalii, acizi, fosfor, derivați de ulei etc., deoarece sunt capabili să pătrundă adânc în țesuturi, se pot forma noi daune în câteva ore.
- Electrice – cu astfel de arsuri, vasele de sânge, nervii, mușchii (deoarece conduc bine electricitatea) sunt adesea grav deteriorate, în timp ce pielea poate suferi leziuni minime.
În funcție de zona și adâncimea leziunii tisulare, deosebim 4 grade de arsuri:
- În primul grad, arsura afectează doar stratul superior al pielii, epiderma, se caracterizează prin roșeață, umflare ușoară și durere ușoară, de obicei disapare fără urmă în câteva zile (4-5).
- În gradul doi, arsurile se extend până la derm (stratul mijlociu al pielii), sunt însoțite de apariția de vezicule cu un lichid transparent gălbui în interior și o suprafață dureroasă de culoare roșie aprinsă de desubt, cu tratament adecvat și fără infecție, dispar în 10-15 zile, nu se formează cicatrici.
- În al treilea grad, toate straturile pielii, inclusive țesutul subcutanat, sunt implicate în procesul patologic, se observă necroza zonelor pielii și se formează cicatrici în timpul vindecării.
- În cazul arsurilor de gradul patru, țesuturile situate sub piele sunt supuse necrozei: tendoane, mușchi și oase; vindecarea arsurilor are loc pe o perioadă lungă de timp, pe zonele afectate se formează cicatrici aspre.
Tratament arsuri
Pacienții cu arsuri de gradul III și IV sunt internați în spital. Pentru leziunile de gradul I și II, se folosesc remedii pentru arsuri care dezinfectează suprafața și accelerează vindecarea:
- Unguente – au nu numai efecte antimicrobiene și regeneratoare, ci și analgezice. De exemplu unguent Baneocinpe site Liki24 , unde puteţi găsi gramaj diferit de 5 g, 10 g sau 20 g.
- Geluri – combină proprietățile unui agent antiseptic destinat tratamentului primar al rănilor și unguentului anti-arsuri (accelerează vindecarea, ameliorează disconfortul).
- Creme – accelerează repararea țesuturilor, previn cicatricile. De exemplu Bepansept, Dermazin.
- Spray-urile – sunt folosite pentru daune semnificative, atunci când atingerea pielii (ceea ce nu poate fi evitat la aplicarea unguentelor și cremelor) provoacă durere. De exemplu Oximed spray.
- Se folosesc și pansamente speciale anti-arsuri. Sunt deja impregnate cu compoziție antiseptic și analgezică.
Important! Se recomandă să alegeți medicamentele locale chiar și cu arsuri ușoare cu ajutorul unui medic sau farmacist.
Arsurile lasă adesea cicatrici, chiar dacă utilizaţi cea mai bună cremă pentru arsuri. Arsurile de 1-2 grade, cu îngrijirea adecvată a zonei afectate în perioada de recuperare și absența infecției în rană, trec adesea fără urme. Și dacă se formează cicatrici după ele, atunci fiziologice/normotrofe care sunt cicatrici îngrijite şi nu ies deasupra suprafeței pielii. În timp, devin aproape invizibile. La arsuri de grad mai mare, de obicei rămân cicatrici hipertrofice și cheloide. Ele apar cu proliferarea patologică a țesutului conjunctiv și arată foarte neatractiv. Cicatricile hipertrofice sunt aspre, dense, cu o suprafață denivelată. Ele se ridică deasupra nivelului pielii, dar nu ies dincolo de contururile rănii. Cicatricile cheloide sunt excrescențe asemănătoare unei tumori care se extend din colo de limitele rănii. Au tendința de a continua să crească, capabile să ofere pacientului disconfort: mâncărime și durere.
Dacă s-au format cicatrici la locul arsurilor, se folosesc metode cosmetic și chirurgicale. Cicatricile minore sunt netezite cu peelinguri chimice. Cicatricile proeminente pot fi eliminate cu ajutorul criodistrucției – înghețarea cu azot lichid. Cicatricile faciale sunt cel mai adesea netezite folosind diamante sau laser . Cu cicatrici cheloide aspre, se efectuează un tratament chirurgical. Se excizează formațiunile, se aplică suturi. În locul cicatricei cheloide se formează o cicatrice mai discretă, uniform și îngustă. După operație, zona care a suferit o intervenție chirurgicală este tratată cu medicamente care împiedică re-creșterea țesutului conjunctiv.
Lasă un comentariu