Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CORONAVIRUS: 9,45/1000 de locuitori rata de incidență într-o localitate din Vâlcea. Alte 7 localități sunt în scenariul roșu

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat astăzi, 12 martie 2021, noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județ, ca urmare a creșterii ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localități.

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 12/2021, începând de luni, 15 martie, ora 0:00, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, autoritățile locale, operatorii economici și persoanele fizice și juridice din județ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 293/10.03.2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

Potrivit acesteia, instituțiile de spectacole și/sau concerte, cinematografele, restaurantele și cafenele din interiorul clădirilor, precum și operatoriii licențiați în domeniul jocurilor de noroc își vor organiza și desfășura activitatea după cum urmează:

1. Cinematografele și instituțiile de spectacole și/sau concerte vor putea funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori; fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și își vor suspenda activitatea cu publicul dacă rata de incidență este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

2. Restaurantele și cafenele situate în interiorul clădirilor vor organiza activitatea cu publicul la 50% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 06:00 – 22:00 în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, la 30% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 06:00 – 22:00 în localitățile în care incidența este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și își vor suspenda activitatea cu publicul în localitățile în care incidența este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceste măsuri se aplică și în cazul în restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare, cu mențiunea că la depășirea ratei de 3/1.000 de locuitori, acestea vor putea fi deschise pentru persoanele cazate în aceste unități de cazare. Facem precizarea că, potrivit prevederilor H.G. nr. 293/2021, structurile de primire turistică din Voineasa pot primi turiști în limita a 70% din capacitatea maximă de cazare.

3. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este organizată la 50% din capacitatea maximă a spațiului în localitățile cu o rată a incidenței cumulate în ultimele 14 zile mai mică și egală cu 1,5/1.000 locuitori, la 30% din capacitatea spațiului în localitățile cu o rată a incidenței cumulate în ultimele 14 zile de peste 1,5/1.000 de locuitori, dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și se suspendă în localitățile cu incidență de peste 3/1.000 locuitori. În localitățile cu incidență de peste 3/1.000 de locuitori, în conformitate cu adresa INPS/CNSCB 19941/2020 și a HCNSU nr. 60/2020, își pot desfășura activitatea doar operatorii economici licențiați în acest domeniu, care comercializează bilete de timp LOTO, pariuri și lozuri.

De asemenea, potrivit hotărârii CJSU Vâlcea, centrele și magazinele comerciale din județ au obligația să asigure pentru fiecare client o suprafață utilă neocupată de minim 4 metri pătrați și păstrarea distanței de protecție sanitară, iar administratorii/proprietarii acestor centre/magazine comerciale sunt obligați să se asigure de respectarea de către clienți a tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.

Totodată, societățile comerciale și/sau instituțiile cu mai mult de 50 de angajați care nu pot să dispună organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă sunt obligate să stabilească un program de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Măsurile dispuse prin Hotărârea nr. 12/2021 a CJSU Vâlcea se vor aplica pe o perioadă de șapte zile.

La data de 12 martie 2021, în județul Vâlcea sunt opt localități (Drăgoești, Bujoreni, Crețeni, Bunești, Golești, Păușești-Măglași, Râmnicu Vâlcea și Horezu) care înregistrează rate de incidență mai mari de 3/1.000 de locuitori și 17 localități (Călimănești, Mihăești, Pietrari, Ionești, Băile Olănești, Slătioara, Mateești, Sălătrucel, Băbeni, Prundeni, Cernișoara, Sinești, Muereasca, Măldărești, Berislăvești, Milcoiu și Lăpușata) în care rata de incidență cumulată este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori.
Tot astăzi, membrii CJSU Vâlcea, au aprobat și actualizarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județ în condiții de siguranță sanitară, valabile începând de luni, 15 martie 2021.

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 13/2021, unitățile de învățământ din Drăgoești, localitate care în prezent are o rată a incidenței cumulate a cazurilor de îmbolnăvire din ultimele două săptămâni de 9,45/1.000 de locuitori, vor suspenda cursurile fața în fața pentru toate categoriile de preșcolari și elevi, activitatea didactică urmând să se desfășoare pentru toate clasele în sistem online.

În localitățile Bujoreni, Bunești, Crețeni, Golești, Râmnicu Vâlcea, Horezu și Păușești-Măglași, care au o rată de incidență cumulată la 14 zile de peste 3/1.000 de locuitori, unitățile de învățământ vor funcționa pe scenariul roșu, iar unitățile de învățământ din localitățile Bărbătești, Berislăvești, Budești, Cernișoara, Dănicei, Diculești, Făurești, Glăvile, Ionești, Lăpușata, Malaia, Măldărești, Mateești, Mihăești, Milcoiu, Mitrofani, Muereasca, Drăgășani, Olanu, Băbeni, Băile Govora, Băile Olănești, Călimănești, Oteșani, Pietrari, Prundeni, Sălătrucel, Sinești, Șirineasa, Slătioara, Șușani și Vlădești, cu rate de incidență între 1 și 3/1.000 de locuitori, vor funcționa pe scenariul galben. În ambele scenarii este prevăzută prezența fizică la activitățile didactice a copiilor de la creșe, grădinițe, învățământul primar, precum și a elevilor claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, în timp ce pentru ceilalți elevi cursurile să vor desfășura în sistem online.

În celelalte 49 de localități din județ, care înregistrează o rată a incidenței mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, unitățile de învățământ vor funcționa pe scenariul verde, care presupune desfășurarea activităților didactice față în față pentru toate categoriile de preșcolari și școlari din aceste localități.

Vă reamintim că, potrivit prevederilor Hotărârii CJSU Vâlcea nr. 3/2021, stabilirea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ din județ se face săptămânal, la propunerea consiliilor de administrație a acestora și pe baza ratei de incidență cumulată la 14 zile calculată de Direcția de Sănătate Publică pentru fiecare localitate în parte
În situații excepționale, dacă la nivelul vreunei localități se înregistrează o creștere alarmantă a ratei de incidență, scenariile de funcționare a unităților de învățământ propuse de consiliile de administrație vor intra în vigoare în termen de 48 de ore de la data calculului incidenței. Luarea unor hotărâri privind suspendarea/reluarea activităților didactice cu prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ se va face în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care se va reuni ori de câte ori situația impune astfel de decizii.

Hotărârile CJSU Vâlcea de astăzi pot fi consultate pe site-ul: http://www.isuvl.ro/03.%20Interventie/CJSU/Hotarari%20CJSU.html.