Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ştefan Prală, despre Congresul PPE de la Dublin: „Traian Băsescu a lăudat PDL pentru guvernarea Boc”

Ştefan Prală, candidat pe listele PDL la alegerile europarlamentare din partea organizaţiei judeţene Vâlcea, şi-a luat rolul în serios. A participat, săptămâna trecută, alături de alţi 35 de pedelişti la Congresul PPE de la Dublin, unde a intrat în contact cu mai mulţi europarlamentari din familia popular europeană. În opinia lui Ştefan Prală, concluzia care s-a deprins la finalul congresului este aceea că dreapta politică a devenit una foarte puternică în toată Europa. „Europa înseamnă familie, democraţie, libertate, economie socială de piaţă, securitate, locuri de muncă de calitate şi un viitor cert pentru tinerele generaţii. Congresul a arătat clar sprijinul PPE pentru o Europă mai integrată, pentru tema principală a perioadei următoare care este dezvoltarea economică şi locuri de muncă” – a subliniat secretarul general al PDL Vâlcea.
PRALA dublin 2 copy
• Rep.: Care sunt impresiile după vizita la Dublin pentru alegerile din PPE?

• Ştefan Prală: Dacă mai aveam urme de îndoială referitor la spiritul de echipă al PDL, la Dublin mi s-a întărit ideea că PDL are o echipă puternică. Am fost împreună cu conducerea centrală a partidului, am fost 35 de reprezentanţi ai partidului PDL din România, conduşi de preşedintele Vasile Blaga. În cele trei zile cât am fost împreună, am putut să schimbăm mai multe păreri despre ce se întâmplă acolo, ce se întâmplă în România. În prima zi a fost ales preşedintele Partidului Popular European, în persoana lui Joseph Daul. Acesta a câştigat alegerile cu 512 voturi pentru şi 44 împotriva, din cele 556 de voturi valabil exprimate. Au luat cuvântul mai mulţi preşedinţi de state şi premieri, care au întărit ideea că Uniunea Europeană trebuie să fie condusă tot de populari.

• Rep. : Cum vi s-a părut discursul lui Iuliei Timoşenco?

• Ş.P.: Atât eu, cât şi cei peste 2000 de participanţi ne-am ridicat în picioare la discursul ei. Pe lângă emoţiile care ne-au cuprins pe toţi, ne-a făcut să ne dăm seama că realitatea era zdrobitoare în Ucraina. Realitatea cruntă pe care a prezentat-o acolo a stat la baza realizării rezoluţiei privind neimplicarea cu forţă în problemele interne ale unui stat independent. Acolo s-a adoptat o rezoluţie în care se propunea soluţia dialogului, nu a armelor şi a războiului.

• Rep.: Prestaţia preşedintelui Traian Băsescu cum vi s-a părut?

• Ş.P.: Trebuie să recunosc, având o notă de subiectivism, că mi-a plăcut foarte mult, atâta timp cât a prezentat la superlativ activitatea PDL în perioada cât a fost la guvernare. M-a bucurat să aud din vocea lui îndemnul pe care l-a făcut şi realitatea cu care a abordat problemele. Tema discursului lui au adoptat-o şi alţi şefi de state şi mă refer la continuarea dezvoltării economice în toată Uniunea Europeană, dar şi subiectul numărul unu, crearea de noi locuri de muncă. Este o temă a Partidului Popular European.

• Rep.: Consideraţi că deschiderea lui Traian Băsescu către PDL la congresul PPE creează o punte pentru formarea dreptei în România?

• Ş.P.: Au fost foarte multe punţi. Din câte văd au fost retezate şi le dărâmă mulţi, poate din ce se va face în continuare vor fi folosite pentru a crea o legătură şi a restructura sau reforma, reorganiza dreapta.
PRALA dublin 3 copy
• Rep.: Sunteţi candidat al PDL la alegerile europarlamentare. Cu ce gânduri aşteptaţi campania electorală?

• Ş.P.: Am încredere în ceea ce au făcut parlamentarii PDL în Parlamentul European. PDL a avut oameni care au adus un plus atât României, cât şi Europei, prin activitatea desfăşurată în Parlament. Zic asta nu doar că este omul nostru din regiune şi din judeţ nostru în PE, ci pentru faptul că a avut cele mai bune intervenţii în Parlamentul European. Marijean Marinescu a făcut cinste atât judeţului Vâlcea, cât şi României. Mă face să spun asta şi modul cum a fost primit acum două săptămâni în Moldova atunci când, împreună cu Monica Macovei şi ceilalţi colegi au diseminat problema ridicării vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Este o deschidere şi încă o nouă punte de legătură pentru un viitor stat posibil membru al UE.

• Rep.: De ce ar trebui să voteze oamenii candidaţii PDL la alegerile europarlamentare?

• Ş.P.: Pentru că sunt o soluţie nu o problemă, pentru că reprezintă măsuri care rezolvă problemele existente, pentru că s-a dovedit până acum că are oameni care se gândesc la viitorul României, care văd şi apreciază valoare românilor şi se bat pentru ea în Parlamentul European.

• Rep.: Câţi europarlamentari credeţi că va obţine PDL?

• Ş.P.: Cred că vom obţine 7 – 8 europarlamentari. Îmi doresc să obţină, dar în situaţiile date când USL înşeală, încă odată, nu se ştie. USL a înşelat românii în 2012 prin votul de neîncredere care l-au dat românii. A fost un vot de neîncredere, de pedepsire a celor care au guvernat, ceea ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani. În ultimii 25 de ani nu s-a dat un vot de încredere, ci unul de neîncredere. Au păcălit prin votul de neîncredere care l-au dat PDL să obţină un scor formidabil de 70% şi să nu facă nimic bun pentru oamenii aceştia. Acum îi păcălesc din nou pe români, spunând că s-au rupt şi că au ieşit de la Guvern. A ieşit de la guvernare PNL, iar astăzi trăim dramele pe care le-au produs ei cât au stat la guvernare, aplicând numai politică de stânga. Interesul PSD a fost atins prin scorul, sondajul foarte bun, nivelul la care se află ei astăzi în sondaj. PNL va căuta să iasă basma curată, vor reuşi prin performanţa minciunilor de care au dat dovadă întotdeauna. În afară de minciuni nu au găsit nimic bun. Mai sunt multe alte lucruri de spus despre ei, dar nu vreau sa fiu atât de acid la adresa lor. Pot să spun cu fermitate că i-au minţit pe români în 2012 şi mint şi acum. Această înşelătorie o să schimbe puţin procentul. Normal era să fie acesta nivelul la care ne ridicăm noi în 2014 la europarlamentare. Şi la Mişcarea Populară se mai duce din electoratul nostru, dar cred eu că oamenii cu care noi lucrăm şi în care avem încredere ne vor ajuta să obţinem ceea ce ne reprezintă pe noi.