Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Frâncu, contestat şi de rromii/ţiganii vâlceni

Liderul liberalilor vâlceni, Cristian Buican, s-a dezis de Frâncu în faţa rromilor/ţiganilor ce pichetau sediul PNL Vâlcea. Pe acest fond, circulă zvonuri conform cărora rromii/ţiganii ar fi fost „îndemnaţi“ chiar de unii liberali să protesteze împotriva senatorului.

Vineri, 11 februarie a.c., peste 100 de rromi/ţigani au protestat în spatele sediului PNL Vâlcea, nemulţumiţi fiind de atitudinea, spun ei, „demnă de condamnat”, a senatorului liberal Emilian Frâncu faţă de ei. Înarmaţi cu steaguri şi pancarte inscripţionate cu mesaje ca „Noi suntem rromi, nu ţigani”, rromii/ţiganii i-au cerut lui Frâncu socoteală, pentru faptele sale. Toată povestea a început odată cu iniţiativa legislativă a parlamentarului PDL, Silviu Prigoană, care a cerut revenirea de la titulatura de „rrom“ la cea de „ţigan“. Câteva căpetenii ale etniei, care se bagă mai mereu în seamă, din Vâlcea, nu au fost de acord cu schimbarea termenului şi au cerut sprijin la deputaţii şi senatorii vâlceni, susţinând că ţigan i se spune doar unei “persoane care face rele”, în timp ce titulatura de rrom înseamnă “a fi domn”. Nu au găsit sprijin la toţi parlamentarii, însă. Prezent la o emisiune televizată, senatorul Emilian Frâncu a susţinut că, pentru restabilirea adevărului istoric despre această etnie, rromii trebuie să se numească ţigani. Astfel că, odată ajuns în Parlament, senatorul “redistribuit din resturi de voturi calpe” şi-a susţinut teoria şi în comisiile de specialitate, cerând schimbarea termenului de la rrom în ţigan. Indignaţi de îndrăzneala sa, rromii/ţiganii au decis să protesteze împotriva lui, la sediul PNL, din Rm. Vâlcea. Parlamentarul, însă, nu şi-a arătat faţa, pentru a răspunde pentru faptele sale, în faţa rromilor/ţiganilor apărând, în schimb, liderul partidului Cristian Buican, care a spus că se dezice de ce a făcut şi afirmat Frâncu, punctul său de vedere nefiind în concordanţă cu cel al deputatului care când îl reclamă pe ziaristul Smeoreanu că a insultat, într-un pamflet, etnia ţiganilor, când se arată pentru folosirea sintagmei de ţigan. “Le-am spus că poziţia oficială a PNL nu este în favoarea proiectului propus de Silviu Prigoană. De aceea, manifestarea rromilor din Vâlcea nu trebuie să fie împotriva PNL. Ştiu că sunt nemulţumiţi de votul dat într-o comisie parlamentară de către senatorul Emilian Frâncu. Vreau însă să menţionez că este o poziţie a sa personală, nu este şi poziţia partidului. Noi am ajutat întotdeauna comunităţile de etnie rromă din Vâlcea, prin implementarea de proiecte care să le îmbunătăţească modul de viaţă. Când o să fim la guvernare o să vedeţi că noi avem măsuri concrete pentru integrarea rromilor în societate” – a declarat preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican.

NB – Pentru a învăţa toţi vâlcenii să folosească noua denumire a conaţionalilor tuciurii, în articolele noastre, vom întrebuinţa dubla denumire, aceea de „rrom/ţigan”, fără a avea, însă, conotaţia de discriminare.

CLAUDIA STANCIU