Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Cotescu este sceptic în privinţa contractului marcajelor rutiere din România

Senatorul PNL, Adrănel Cotescu, se arată sceptic, într-o interpelare adresată ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, Dan Şova, în ceea ce priveşte contractul în valoare de 194 milioane lei fără TVA privind marcajele rutiere din întreaga ţară. Acesta consideră că ar fi prioritară terminarea lucrărilor la şantierele existente şi repararea unei părţi din drumurile a căror stare tehnică necesită acest lucru, în dauna investirii acestei sume importante în lucrări de marcaje rutiere.

„Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a lansat o licitaţie pentru atribuirea unui contract privind executarea de marcaje rutiere pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale din România. Valoarea lucrărilor este estimată la 194 milioane lei fără TVA şi se va întinde pe doi ani. Contractul a fost împărţit în şapte loturi, aferente filialelor CNANDR din Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi şi Constanţa şi se pot încheia două contracte subsecvente. Potrivit caietului de sarcini postat pe SEAP, vor fi executate marcaje temporare (culoare galbenă, folosită pentru a semnala diverse lucrări) sau permanente (culoare albă), în care vor fi inserate microbile pentru a fi vizibile şi noaptea.

Totuşi, multe drumuri naţionale necesită reparaţii integrale, nu doar petice aplicate pe gropi, operaţiune făcută de altfel deseori în pripă şi neîndemânatic. CNADNR preferă peticirea şi nu demarează repararea radicală a unor drumuri naţionale importante din cauza lipsei banilor. Deseori sunt organizate inclusiv licitaţiile de selecţie a constructorilor care să facă lucrările de reparaţie capitală însă acestea nu încep ca urmare a absenţei surselor de finanţare de la buget. Iar alte zeci de şantiere au îngheţat din cauza lipsei banilor, costul conservării lucrărilor ajungând, în medie, la 10% din valoarea lucrărilor deja executate” – se arată în interpelare.