Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Cotescu consideră povara fiscală impusă de guvernul Ponta prea mare

Senatorul PNL, Adrănel Cotescu, îl interpelează pe premierul Victor Ponta, în legătură cu nivelul cursului de schimb stabilit pentru accize în anul 2014. Parlamentarul vâlcean consideră că nivelul de 4,738 lei/euro este foarte mare şi ridică povara fiscală.

„Moneda naţională nu a avut oscilaţii mari faţă de euro pe parcursul anului 2014. Acesta este un aspect pozitiv având în vedere că volatilitatea cursului de schimb se regăseşte imediat în preţuri. Numai că pentru anul 2014 cursul de schimb pentru accize s-a stabilit la 4,738 lei/euro, conform unei Ordonanţe de Urgență a Guvernului. Astfel, preţurile la tot ce înseamnă produs accizabil (carburanţi, tutun, cafea, produse de lux, energie electrică, alcool) sunt formate după un curs cu 6,4% mai mare decât cel real, plătitori fiind toţi consumatorii.

Povara fiscală era deja la un nivel înalt, luând în considerare introducerea „taxei pe stâlp” de 1,5% din valoarea construcţiilor speciale, taxă care se regăseşte în preţurile finale, hiperacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, şi Ordonanţa de Urgență 102/2013 care prevede un nou calcul al accizelor în funcţie de rata inflaţiei comunicată de INS.

Majorarea veniturilor din accize avea ca temei numeroasele investiţii în infrastructură ce urmau a avea loc. În realitate banii nu au ajuns în investiţii, dovadă stând cifrele de la Ministerul Finanţelor. Ultimele date arată că investiţiile de la bugetul de stat s-au contractat din ianuarie până în iulie cu aproape o treime faţă de primele 7 luni din 2013.

Având în vedere cele prezentate, vă rog să îmi comunicaţi, domnule prim-ministru, care este temeiul pentru care s-a stabilit un curs de referinţă pentru calcularea accizelor de 4,738 lei/euro. De asemenea, vă rog să îmi transmiteţi ce investiţii s-au făcut având ca sursă de finanţare taxele mai sus menționate” – susţine senatorul PNL, Adrănel Cotescu.