Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

RĂZBOIUL BANNERELOR

RĂFUIELI. Conservatorii au făcut zeci de plângeri la Birourile Electorale de Circumscripţie din localităţile judeţului Vâlcea, contestând faptul că liberalii şi pesediştii au montat bannere cu imaginea candidaţilor lor proprii la funcţia de primar alături de imaginea candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Cîlea Ion, ambii candidaţi fiind promovaţi pe aceste bannere numai sub sigla electorală a Uniunii Social – Liberale (USL), ei considerând că se va crea confuzie în rândul cetăţenilor. La Băile Govora în schimb, liberalii şi pesediştii se războiesc între ei, primarul Mihai Mateescu, simţind că pierde teren, a început să facă tot felul de plângeri.

Birourile Electorale de Circumscripţie (BEC) din 26 de localităţi au fost bombardate zilele trecute de zeci de plângeri ale conservatorilor vâlceni, nemulţumiţi fiind că pe bannerele pe care apare preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, alături de candidaţii pentru funcţia de primar din partea PSD sau PNL, este trecută şi sigla USL. Peciştii lui Voiculescu susţin că alegătorii sunt induşi în eroare când văd că pe bannerul pesediştilor sau al liberalilor, ce candidează sub însemnele propriului partid, apare şi sigla USL, situată în centru, departe de candidatul uselist Ion Cîlea. „În aceste localităţi, PC-ul are candidaţi proprii şi cred că oamenii vor fi influenţaţi de apariţia lui Ion Cîlea pe banner, din partea USL. Au făcut plângeri, iar cele în care sunt implicaţi candidaţii PSD au fost admise, pentru că sigla a fost pusă undeva la mijlocul bannerului. În schimb, în localităţile unde candidaţii PNL au fost reclamaţi, plângerile au fost respinse, pentru că sigla USL este pusă în dreptul preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea” – ne-au declarat surse din cadrul Biroului Electoral Judeţean Vâlcea.

Astfel se face că printre localităţile cu candidaţi PNL unde cererile au fost respinse se numără Vaideeni, Boişoara şi Racoviţa, iar comunele cu candidaţi PSD unde cererile au fost admise se numără Ocne şi Lădeşi. În alte localităţi însă, Birourile Electorale de Circumscripţie nu au dat încă o hotărâre, urmând a o da în cel mai scurt timp. Trebuie menţionat totuşi căla BiroulElectoralJudeţean (BEJ) Vâlcea au fost făcute 6 contestaţii la hotărârile BEC, ce urmează a se lua în discuţie joi, 17 mai 2012.

Liberalul Mateescu l-a pârât pe Ion Cîlea la Govora

Un alt conflict electoral s-a ivit, aşa cum era de aşteptat, în staţiunea Băile Govora, acolo unde primarul liberal Mihai Mateescu l-a „pârât” pe uselistul Ion Cîlea că şi-a pus poza şi sigla USL pe bannerul candidatului social-democrat Radu Dumitrescu. Astfel că, marţi, 16 mai 2012, s-a întrunit o comisiela BiroulElectoralde Circumscripţie Nr. 3, unde membrii acestuia au recurs la vot secret pentru a redacta o hotărâre. Deşi în final scorul a fost egal, de 4 la 4, se pare că preşedintele Biroului a hotărât să încline balanţa în favoarea liberalului Mihai Mateescu, admiţându-i cererea şi solicitând îndepărtarea siglei USL de pe bannerele amplasate pe raza oraşului Băile Govora. Aşadar, în hotărârea nr.38 aBEC Govora se menţionează: „Se analizează plângerea formulată de Organizaţia locală a Partidului Naţional Liberal Băile Govora în sensul că Organizaţia Locală a Partidului Social – Democrat Băile Govora a montat bannere cu imaginea candidatului Dumitrescu Radu Dan la funcţia de primar PSD alături de imaginea candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Cîlea Ion, ambii candidaţi fiind promovaţi pe aceste bannere numai sub sigla electorală a Uniunii Social – Liberale (USL), deşi în oraşul Băile Govora, alianţa politică USL nu participă la alegeri pentru primar şi consiliul local, fiecare din partidele componente având candidaţi proprii la aceste funcţii. Se mai menţionează că aceste bannere creează confuzie în rândul alegătorilor. (…) Admite plângerea formulată de Organizaţia locală a Partidului Naţional Liberal Băile Govora şi dispune îndepărtarea siglei USL de pe bannerele amplasate pe raza oraşului Băile Govora” – se arată în Hotărârea Nr.38 aBiroului Electoral de Circumscripţie Govora. Preşedinta PSD Govora, Daniela Oteşanu, şi candidatul Radu Dumitrescu au făcut contestaţiela BEJVâlcea, urmând a se lua în discuţie cât de curând.

CLAUDIA STANCIU