Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
15. Primarii liberali au sărit la grumazul preşedintelui Ion Cîlea 2

Primarii liberali au sărit la „grumazul” preşedintelui Ion Cîlea

DISENSIUNI. Scandal monstru la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Vâlcea, acolo unde şi-au făcut apariţia zeci de primari liberali, mobilizaţi de şefii lor de partid pentru a sărit la gâtul preşedintelui Ion Cîlea. Sigur, în cadrul şedinţei, capul răutăţilor a fost, ca de obicei, avocatul cârcotaş Victor Stănculescu, care a încropit câteva fraze pe o hârtie şi le-a citit cu sârg în faţa audienţei, dând startul la „mazilirea” preşedintelui de către primarii PNL. Ei bine, edilii liberali spun că sunt revoltaţi că cei de la PSD au primit mai mulţi bani pe proiecte. Liberalii susţin că preşedintele Consiliului Judeţean a dat 70% din fondurile de dezvoltare locală primarilor PSD, iar pe ei i-a văduvit. În replică, şeful judeţului Ion Cîlea se apără, spunând că nu este el de vină pentru faptul că primarii PSD sunt mai activi și au mai multe proiecte.

Peneliştii îi acuză pe pesedişti că împart banii numai la primăriile PSD, deşi PNL are 42 de primării, cu 8 mai mult decât social-democraţi. În opinia primarilor PNL, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea este de vină pentru că a alocat discreţionar fondurile din Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Preşedintele Consiliului Judeţean se apără şi susţine că banii s-au dat în funcţie de numărul de proiecte depuse.

Cel care a dat startul scandalului de la CJ a fost nimeni altul decât avocatul PNL, Victor Stănculescu, care, acolo unde e rost de râcă şi ceartă, hop şi el. Acesta le-a împărţit jurnaliştilor, înainte de şedinţă, o statistică cu sumele date către primăriile PSD şi PNL, pentru ca mai apoi să o citească cu punct şi cu virgulă în faţa colegilor săi. Atunci s-au încins spiritele, pentru că, mobilizaţi şi enervaţi, primarii au sărit ca arşi şi nu ştiau care să urle primul în microfon.
15. Primarii liberali au sărit la grumazul preşedintelui Ion Cîlea 3

Primar Stăneşti: „Mi-a ajuns cuţitul la os”

Primarul PNL al comunei Stăneşti, Ionel Michiu, a fost primul, din şirul lung de primari liberali, care a luat cuvântul. El i-a reproşat preşedintelui CJ că împarte banii discreţionar, susţinând că a beneficiat de mai multe fonduri în vremea guvernării PDL. Mai mult, Michiu a ameninţat că va veni cu o mulţime de oameni din localitatea sa, pe care-i va pune să-i ceară socoteală lui Ion Cîlea. „Ferească Dumnezeu să venim şi cu căţel şi cu purcel să luăm coasa în spate şi să venim la Consiliul Judeţean! Noi reprezentăm nişte comunităţi şi în spatele nostru avem nişte oameni. Sunt primar la al doilea mandat şi pot spune că am destule probleme în comunitatea mea. În mandatul trecut am fost un primar în opoziţie, dar am primit mai mult ajutor de la PDL decât am primit acum când fac parte din alianţa aflată la guvernare. Am demarat un proiect pe Ordonanţa Nr. 28, printr-o procedură legală şi am dat ordin de începere a lucrărilor. În luna septembrie am depus la Consiliul Judeţean o situaţie la lucrări pentru a se deconta lucrarea făcută. Dar firma ce a făcut lucrarea nu a primit banii şi nu vrea să mai îmi pună asfaltul. Nu ştiţi aceste lucruri, domnilor consilieri. Apropo, vă invităm în comunităţile noastre, pentru că am o bănuială că sunt printre dvs. care nu ştiu unde se află Stăneştiul în Vâlcea. Nu am venit să fiu ironic, ci pentru că mi-a ajuns cuţitul la os. Patru ani de zile nu mi-aţi dat nici un ban la comună şi nici nu mă aştept să îmi daţi. Dar, o să plătesc o cursă de la Stăneşti la Vâlcea şi o să vă aduc oamenii la Consiliul Judeţean să le spuneţi de ce nu se face nimic în comuna lor. Domnule preşedinte, v-am scos 87% la alegerile locale şi nu am primit un leu pentru asta” – Ionel Michiu – Stăneşti.

Ilie Fârtat: „Am hulit PDL-ul, dar acum dovedim aceeaşi impotenţă”

Edilul liberal din Horezu, Ilie Fârtat, a evitat să discute problemele politice în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean. El a ridicat problemele legate strict de administraţie, însă i-a reproşat preşedintelui Ion Cîlea că de un an de zile nu a mai călcat prin oraşul său. „Eu cu domnul preşedinte Cîlea ne înţelegem foarte bine: el nu a fost niciodată în ultimul an în Horezu, deşi l-am invitat, iar eu nu am venit niciodată la dânsul să îi cer bani. Drumul Horezu – Craiova mi-a adus de 200 de ori mai mulţi bani la buget decât am primit de la CJ. Nu pun problema politic! Vorbim de USL, vorbim de 70% şi noi continuăm să avem aceleaşi nemulţumiri din partea cetăţenilor. Vă ridic două probleme ce ţin de Consiliul Judeţean. Prima este legată de «Laptele şi cornul» pe care l-am cerut să îl ţinem la nivelul administraţiilor locale şi pe care îl întârziaţi ca şi anul trecut. Se vede bine treaba că nu merge în sistem centralizat. Am 2.000 de elevi, care îşi întreabă părinţii de ce nu primesc lapte şi corn. A doua problemă, care persistă şi în această guvernare, pentru că noi am hulit PDL-ul, dar acum dovedim aceeaşi impotenţă, este legată de problema persoanelor cu handicap. Suntem în întârziere şi aici. Nu mi se pare corect ca comisia de expertiză să fie a Consiliului Judeţean, iar banii să se arunce jumătate la noi. Ar fi trebuie să vorbiţi de priorităţi şi de stabilirea unor reguli dinainte de a avea banii. Horezu a fost blestemat să nu aibă o organizaţie bună a PSD şi de aceea nu a avut sprijin din partea Consiliului Judeţean, deci este singura localitate din ţară cu două brand-uri UNESCO, care nu sunt luate în serios” – a susţinut primarul localităţii Horezu.

Şi primarul localităţii Dăeşti, George Popolan, s-a numărat printre edilii nemulţumiţi. El a mărturisit că avea în derulare două proiecte pentru modernizarea drumurilor comunale în valoare de aproape 4 milioane de lei, însă nu a primit de la Consiliul Judeţean decât 250.000 lei. Aşa că acum se vede nevoit să abandoneze proiectele, pentru că banii sunt insuficienţi. La rândul său, Popolan l-a acuzat pe Ion Cîlea că împarte banii discreţionar şi pe criterii politice.