Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Prefectul şi primarul se fac fraţi la încălcarea legii

RETROCEDARE. Prefectul Petre Ungureanu şi primarul Râmnicului, democrat-liberalul Romeo Rădulescu, se grăbesc să dea 5 ha de teren unor aşa- zişi revoluţionari înscrişi pe listele Ligii Naţionale a luptătorilor din Decembrie 1989, în condiţiile în care legea de atribuire se află în faza de proiect,  iar certificatele în curs de validare.

Primarul Romeo Rădulescu are o relaţie cel puţin suspectă cu prefectul Petre Ungureanu. Răspunde la ordinele acestuia cu o promptitudine demnă de cartea recordului: împarte pământ înaintea apariţiei legii care  permite acest lucru. Prefectul Petre Ungureanu i-a cerut primarului săptămâna trecută, printr-o adresă, să dea 5 ha de teren la Căzăneşti unui grup de persoane aflate pe lista Ligii Naţionale a luptătorilor din decembrie 1989, care au solicitat acest lucru şi pentru care se va iniţia un proiect de hotărâre de Guvern. Cele 5 ha de teren, de la Căzăneşti, se află în proprietatea privată a statului şi administrarea Ministerului Agriculturii  prin Agenţia Domeniilor Statului. Şi asta nu este totul, terenul nu este liber, chiar dacă nu este revendicat de nimeni, el figurează la Ministerul Agriculturii ca plan de rezervă pentru construirea locuinţelor pentru sinistraţii de la Ocne. Consiliul Local Mihăeşti a emis o hotărâre în care atribuie acest teren pentru construirea locuinţelor.

Cu toate că primarul şi secretarul primăriei Toma Mihăiescu specifică în raport că ,,iniţiativa proiectului de hotărâre de Guvern are loc în condiţiile în care legile restituirii proprietăţii nu au fost finalizate, iar pe cealaltă parte a fost eliberat un titlu de proprietate de către CL Mihăieşti”, cei doi au introdus raportul pe ordinea de zi a şedinţei din data de 30 iunie. Pentru atribuirea celor 5 ha, aşa-zişilor revoluţionari din decembrie, CL trebuie să-şi dea acordul pentru  trecerea lor din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a municipiului Râmnicu Vâlcea. Cum primarul deţine majoritatea în CL, trecerea lui se va face rapid. Cele cinci ha de teren vor fi împărţite între 50 de persoane, numele acestora rămânând deocamdată un adevărat mister.

Ştefan Prală, preşedintele Asociaţiei luptătorilor din decembrie, afirmă că decizia este imorală şi ilegală, deoarece certificatele de revoluţionar nu sunt încă validate. ,,Nu ştiu cine sunt persoanele care au iniţiat acest proiect. Ştiu că este un grup care s-a desprins din asociaţia noastră şi şi-a luat denumirea de Liga Naţională a luptătorilor din Decembrie 89. Nu este corect ce se întâmplă acum, pentru că toţi revoluţionarii au certificatele la preschimbare, sunt în curs de soluţionare. Primarul dă teren unor oameni care nu au certificat de revoluţionar validat, asta face. Este o greşeală să dai teren înaintea analizării tuturor dosarelor. Ar fi fost corect ca mai întâi să se dea teren urmaşilor celor care au murit în Revoluţie, răniţilor şi doar după aceea şi celorlalţi. Eu nu vreau nimic, nu am solicitat şi nu voi solicita nici teren, nici alt gen de facilităţi”, ne-a declarat Ştefan Prală.

Ilegal sau nu, prefectul şi primarul împart pământul statului chiar dacă nu au o acoperire legală pe motivul că legea este doar pentru fraieri, nu şi pentru cei care deţin puterea.

DANA NEDESCU