Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Prefectul-i ilegal?

JUSTIFICĂRI. Senatorul liberal, Emilian Frâncu, atrăgea atenţia opiniei publice, în ultima sa conferinţă de presă, că Petre Ungureanu nu mai este legal prefect al judeţului Vâlcea pentru că reprezentantului Guvernului în teritoriu nu i-a fost reînnoit mandatul. De altfel, jurnaliştii vâlceni au tras şi ei un semnal de alarmă în acest sens, însă, până de curând, prefectul nu s-a grăbit să răspundă. Zilele trecute, spre surprinderea noastră, am primit un comunicat de presă din partea instituţiei, conceput în termeni juridici complicaţi, menit a ne deruta. Pentru a se justifica, Ungureanu a încercat să explice lipsa unei prevederi privind limita de timp în care un înalt funcţionar public poate să exercite, temporar, funcţia de prefect. La o analiză mai atentă a conţinutului legii, cu toate modificările ulterioare, constatăm, totuşi, că  informaţiile sunt eronate, iar precizarea încearcă să acopere greşeala guvernanţilor care au uitat, probabil, că prefecţii interimari mai trebuie să dea şi concurs pentru numirea definitivă pe post.

„Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacante sau temporar vacante se realizează în conformitate cu dispoziţiile art.92 alineatul 1 indice 1 din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Textul a fost introdus prin OUG nr.105/2009, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.668/6.102009, respectiv prin Legea nr.140/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.471 din 8.07.2010. Potrivit noilor reglementări, nu este stabilită în mod expres o limită de timp pentru exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacante sau temporar vacante. Într-adevăr, anterior acestei modificări legislative, exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice vacante corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici se dispunea pentru o durată de 6 luni, perioadă ce putea fi prelungită cu maximum 6 luni într-un an calendaristic, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dar aceste prevederi nu mai sunt în vigoare în prezent”, suntem informaţi în comunicatul de presă al Prefecturii Vâlcea.  Există, totuşi, o problemă…

Legea invocată, 140/2010, modifică statutul funcţionarilor publici, dar nu şi perioada de interimat. Astfel, articolul 92, alineatul 3 din Legea 188/1999 modificată se află încă în vigoare. „În mod excepţional, perioada prevăzută la alin. (2) poate fi prelungită cu maximum 3 luni, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dacă autoritatea sau instituţia publică a organizat concurs de recrutare sau promovare şi funcţia publică nu a fost ocupată, în condiţiile legii”.

Prefectul vrea să ne bage-n ceaţă

Legea spune că atunci când mandatul unui înalt funcţionar public expiră, cel care se află în cauză încasează abuziv salariul, iar actele pe care le semnează sunt lovite de nulitate. Mai grav decât atât, angajaţii cabinetelor de  prefecţi îşi pierd calitatea în ziua în care mandatele interimare ale prefecţilor au expirat (2 iulie 2010), iar salariile încasate de aceştia trebuie returnate. Prin urmare, asta înseamnă că şeful de cabinet al prefectului, Carmen Constantinescu, ar trebui să dea înapoi banii câştigaţi din calitatea de consilier.

„A pune la îndoială autoritatea reprezentantului guvernului în judeţ şi legalitatea actelor emise de acesta, documente cu efect pe termen lung, este grav. Dar şi mai grav este că un senator al României, membru al legislativului deci, nu cunoaşte legea şi afirmă public că «nu mai avem prefect din luna aprilie». Cetăţenii au dreptul la informare corectă, aşa încât trebuie să ştie că prefectul judeţului Vâlcea, Petre Ungureanu, ocupă această funcţie în mod legal”, mai  spune prefectul în comunicatul de presă, referindu-se la declaraţiile senatorului PNL, Emilian Frâncu.

În replică, parlamentarul a declarat: „Avem, la Prefectură, un reprezentat al Guvernului care este aşezat ilegal pe post. În schimb, îmi place de el că participă la toate nunţile şi parangheliile din judeţ”.

Revenind la prevederile articolului 92 din Legea 188/199, mandatul de interimar a expirat după primele şase luni, pentru că excepţia de prelungire cu încă trei luni se aplică doar dacă postul nu s-a ocupat în urma unui concurs organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Aşadar, încercarea prefectului de a ne băga în ceaţă este inutilă.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU