Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„ORDONANȚA TRASEISMULUI”. PNL riscă să piardă 20% din aleșii locali la nivel de țară?

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu (PNL), a declarat joi că proiectul de OUG privind migrația aleșilor locali va fi modificat în sensul în care aceștia vor avea la dispoziție o perioadă „mult mai scurtă” să-și schimbe partidul fără a-și pierde mandatul.

„Perioada (în care vor putea aleșii locali să opteze pentru alt partid) va fi, conform articolului modificat, mult mai scurtă, opțiunea la depunerea candidaturii probabil va fi de 2-3 săptămâni. Dar nu poți să nu-l lași pe candidat să opteze pentru ce partid candidează”, a declarat Alina Gorghiu.

O variantă de ultimă oră a OUG privind migrația aleșilor locali prevede posibilitatea schimbării partidului fără să fie trecută o dată limită în acest sens. Surse guvernamentale spun că acest lucru ar avea rolul de a lăsa deschisă negocierea dintre PNL și PSD.
Anunțul ministrului vine după ce conducerea partidului său a avut o ședință tensionată. Lideri PNL au apreciat, în spatele ușilor închise, faptul că PSD va beneficia masiv de „ordonanța traseismului”, iar PNL riscă să piardă până la 20% din aleșii locali.

În varianta inițială, ministerul de Interne, condus de Cătălin Predoiu, a pus în dezbatere publică pe 29 februarie un proiect de Ordonanță de Urgență care oferă primarilor și președinților de Consilii Județene posibilitatea să schimbe partidul fără a-și pierde funcția dacă schimbarea partidului se realizează într-o „fereastră” de 60 de zile înaintea zilei alegerilor locale.