Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

MRU în pericol electoral

Conform prevederilor legale, functioneaza prevederea tehnică potrivit căreia partidele politice sunt obligate să actualizeze listele de membri la Tribunalul Municipiului Bucureşti, până la sfârşitul anului 2013. Surprinzator, Forţa Civică, partid condus de Mihai Răzvan Ungureanu, a ignorat legea si pentru că nu a îndeplinit această prevedere, Forţa Civică ar putea rămâne pe dinafară la alegerile din acest an.

„În fiecare an preelectoral partidele politice sunt obligate să-şi actualizeze listele de membri”. Mai clar, toate formaţiunile care doresc să participe la competiţiile electorale din 2014 trebuia să depună până la finele lui 2013 la Tribunalul Municipiului Bucureşti liste cu „25.000 de membri domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti”, reiese din legea partidelor politice.

Deşi în această lege nu sunt prevăzute explicit sancţiuni pentru partidele care nu respectă această prevedere, Birourile Electorale Centrale verifică îndeplinirea de către candidaţi a tuturor condiţiilor legale. Astfel că un candidat, fie el la alegerile europarlamentare sau la prezidenţiale, ar putea fi respins dacă partidul pe care îl reprezintă nu a respectat legea partidelor.

Forţa Civică riscă să apară contestaţii la depunerea listelor pentru Parlamentul European, sau în cazul realizării unei alianţe cu Partidul Mişcarea Populară, precum şi la depunerea candidaturii lui MRU pentru scaunul de preşedinte. În cazul în care nu va putea candida cu FC, lui MRU îi rămâne soluţia unei fuziuni cu PMP, dacă acesta va reuşi să se înscrie la tribunal sau să candideze ca independent.