Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: arhiva Vocea Valcii

Mircia Gutău şi Traian Băsescu au revenit în politică în aceeaşi zi

Foto: arhiva Vocea ValciiVineri, 9 octombrie a.c., zi de referinţă atât pentru politica naţională, cât şi cea locală. În aceeaşi zi fostul şef al statului, Traian Băsescu şi fostul primar al Râmnicului, Mircia Gutău, au revenit în politică. E drept, nu în acelaşi partid. Traian Băsescu a semnat adeziunea la PMP, iar Gutău a făcut pasul către PNL, fiind deja nominalizat drept candidat al PNL pentru Primăria Râmnicu Vâlcea.

Era o vreme când Băsescu şi Gutău împărtăşeau aceleaşi idealuri politice la PDL, iar Gutău chiar se afla pe celebra autostradă a primarilor a lui Traian Băsescu. Între timp, destinele celor doi politicieni şi-au urmat cursul separat, Băsescu fiind preşedintele ţării pentru 10 ani, iar Gutău fiind condamnat definitiv pentru fapte de corupţie în anul 2010.

Gutău, confirmat şi de binomul Blaga – Gorghiu

Întâlnire de gradul zero în dimineaţa zilei de vineri, 9 octombrie a.c., la Bucureşti, la vârful PNL. Co-preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican şi Mircia Gutău s-au întâlnit cu liderii PNL de la centru Vasile Blaga, Alina Gorghiu şi Marian Petrache. Din acest moment, în mod oficial Mircia Gutău este desemnat candidatul PNL la Primăria Râmnicu Vâlcea, liderii de la centru dându-şi acordul pentru candidatura lui Gutău cu tot cu trecutul său. Joi seara, la şedinţa Comitetului Executiv Judeţean al PNL Vâlcea, participanţii la ea au votat pentru stabilirea candidatului la Primăria Râmnicu Vâlcea. În urma unei scurte prezentări a co-preşedintelui Buican a rezultatelor sondajului de opinie, s-a trecut la vot şi cu doar o singură abţinere Mircia Gutău a fost stabilit drept candidat al PNL pentru Primăria Râmnicu Vâlcea.

Amintim că Mircia Gutău a fost ales primar din partea PDL în anii 2004 şi 2008. El fost condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie în anul 2010.

Cu toate aceste, în ultimul sondaj de opinie, Mircia Gutău are 44% de procente, deşi sondajul nu este finalizat.

Contactat telefonic, liderul Cristian Buican a spus că PNL Vâlcea îşi asumă candidatura lui Gutău. „Sunt vicepreşedinte la nivel naţional şi liderul PNL pe Oltenia, iar organizaţia PNL Vâlcea este una dintre organizaţiile fruntaşe. Aşadar, PNL Vâlcea îşi asumă candidatura lui Mircia Gutău, iar acesta îndeplineşte toate condiţiile statutare de a deveni membru PNL”, ne-a declarat telefonic Cristian Buican.

Cristian Buican nu a confirmat întâlnirea de la Bucureşti în cinci, susţinând că „indiferent de politica de promovare de la centru, noi ne asumăm candidatura lui Gutău.

Traian Băsescu, membru cu acte în regulă la PMP

Fostul preşedinte Traioan Băsescu şi-a completat adeziunea la PMP vineri, 10 octombrie a.c., devenind astfel membru. Acesta a explicat că a decis să revină în politică după ce a văzut că la finalul celor 2 mandate ale sale sistemul s-a ridicat iar în picioare.

În opinia fostului şef al statului, revenirea lui în politică se bazează pe trei motive extrem de puternice: denigrarea sa şi a celor 2 mandate la Cotroceni, nevoia de a promova respectarea drepturilor omului, element de care nu a ţinut cont în eforturile sale de a consolida instituţiile şi nu în ultimul rând de a lupta cu ‘sistemul’ pe care susţine că nu l-a învins ci doar l-a îngenunchiat şi care acum s-a ridicat din nou în picioare şi hărţuieşte politicienii incomozi.