Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mircia Gutău s-a decis: „Candidez 100% în 2016, dar nu mă duc la nimeni să mă autopropun”

Fostul primar crede că cel mai potrivit candidat al ACL la eventuale alegeri parţiale ar fi Cristi Buican

Fostul primar al Râmnicului, Mircia Gutău, este decis să candideze la alegerile locale din 2016 şi nu exclude să o facă din partea „dreptei”, a „stângii” sau chiar din postura de independent. Fostul edil ne-a acordat un interviu, în exclusivitate, dar, din start, a exclus subiectul „Romeo Rădulescu”. „Despre morţi, numai de bine, nu mă întrebaţi de Romeo”.

„Şacalii încep să atace în politica vâlceană”

Reporter: Domnule Gutău, cum comentaţi mişcările politice din ultima perioadă, în special cele de după ordonanţa migraţiei politice?

Mircia Gutău: Sunt interesante. Un lucru este cert, PSD, actualul lider local, va avea o situaţie delicată în continuare. Şacalii încep să atace, asta este viaţa, asta este politica. Este ştiut şi faptul că actualul lider al PSD trece prin momente dificile, are probleme de sănătate şi o să fie extrem de greu să i se găsească un înlocuitor.

Rep.: Se spune că aţi fi la originea acţiunii consilierilor UNPR care s-au declarat independenţi…

M.G.: Fals! Eu nu mă implic în politica vâlceană până în 2016 când voi candida pentru funcţia de primar al Râmnicului. Oricum, nici nu sunt de acord că acum ar trebui făcute schimbări majore, de exemplu să fie schimbat vicepreşedintele PSD al Consiliului Judeţean sau primarul interimar al Râmnicului. S-ar crea o situaţia mult prea confuză. Nici nu se ştie acum care este majoritatea în Consiliul Local şi nici în cel Judeţean, cine ştie ce mişcări va face şi PSD-ul, poate şi ei vor lua consilieri de la adversarii politici. Ca o concluzie, e drept că cei de la UNPR au venit şi mi-au spus ce decizie au luat şi m-au asigurat că sunt alături de mine, dar nu au făcut ceva la propunerea mea.

„Nu există doctrine politice”

Rep.: Sunteţi sigur de această candidatură şi dacă da din partea cărui partid?

M.G.: Sunt absolut sigur deşi am fost sfătuit, inclusiv de către soţia mea, să nu mă mai implic în politică. Nu pot să stau în afara jocului, nu pot să nu candidez. Ar însemna pe undeva să recunosc că sunt vinovat cu ceva şi repet a mia oară, eu nu sunt vinovat! Voi candida dar asta nu înseamnă că nu voi merge la nimeni să mă autopropun, la niciun partid. Voi discuta cu oricine, şi cu cei de la ACL, şi cu cei de la PSD. Voi candida şi independent dacă va fi nevoie. Oricum, hai să fim serioşi, mai ţine cineva cont de doctrine? Toţi sunt o apă şi un pământ. Azi sunt în dreapta, apoi trec în stânga sau în centru şi tot aşa. Când e campania electorală, toţi vorbesc de binele cetăţenilor, apoi uită de ei. Şi vă mai spun ceva, hai să facem un experiment, să mergem pe picioare un kilometru prin Râmnic, să vedeţi câţi oameni îmi spun să mă întorc la primărie, câţi mă întreabă când candidez.

Rep.: Şi cine credeţi că va avea prima şansă la viitoarele alegeri locale din Vâlcea?

M.G.: Eu cred că ACL va avea prima şansă, dar trebuie să fie mare atenţie la alegerea oamenilor pe care îi vor alege pentru a candida. Trebuie căutaţi oameni care au făcut ceva pentru comunitate, oameni care sunt iubiţi de cetăţeni, care au cei şapte ani de acasă şi care sunt recunoscuţi pe stradă. O spun verde-n faţă şi pentru mine ACL e prima opţiune.

Rep.: Dar dacă se vor organiza alegeri parţiale dreapta se poate impune?

M.G.: Numai printr-o mobilizare exemplară. Trebuie găsit un om de valoare care să-şi asume o candidatură. În momentul aceasta îmi vine în minte un singur nume, Cristi Buican, are o poziţie bună, este activ, e preşedinte de partid. Asta dacă va dori să îşi asume o astfel de candidatură. Şi vă mai spun ceva, studiile spun că un personaj politic poate creşte de la o candidatură la alta cu maximum 100%. Aşa că luaţi-i pe rând pe cei care au candidat în ultimii 10 ani de exemplu pentru funcţia de primar, înmulţiţi cu doi procentul pe care l-au obţinut şi veţi afla cât poate obţine maxim la eventuale alegeri parţiale.

„O parcare subterană în zona centrală ar fi utilă”

Rep.: Care credeţi că sunt proiectele importante care s-au făcut după ce aţi plecat de la Primăria Râmnicului?

M.G.: Păi, care sunt aceste proiecte, eu nu ştiu unul, ce să mai vorbim de mai multe. Din contră, nici cele pe care le-am lăsat eu şi cu care văd că se laudă toţi acum, nu sunt făcute bine. Aţi fost la prelungirea Bulevardului Dem Rădulescu să vedeţi cum arată sensul giratoriu de acolo? E făcut pe o singură bandă, să vedeţi ce aglomeraţie va fi acolo când se va da drumul, să vedeţi cum vor sta zeci de tiruri la coadă. Mai departe, Pasajul Vladimirescu e făcut fără bretele şi nu are niciun rost așa. Acolo e de vină Rădulescu, el nu a înţeles cum e bine. Aşa, fără bretele, mai bine se făcea subtraversare. Mai departe, am fost sâmbătă să mă plimb de la statuie până pe Dealul Capela, e dezastru, copaci căzuţi şi aşa mai departe, sunt bălării de doi metri, aşa ceva nu se poate. De ce nu sunt folosiţi oamenii de la ADP să facă treabă?

Rep.: Un subiect de dezbatere este eventuala parcare subterană din zona centrală. Ar fi utilă?

M.G.: Sunt două opinii ale specialiştilor. Una că nu ar fi bună pentru că ar aduce în zona centrală un trafic şi mai mare de maşini, alta că ar fi utilă pentru că s-ar elibera multe alte artere de circulaţie. Înclin să cred că a doua variantă este cea corectă dar cu o condiţie, dacă această parcare se va face să se interzică parcarea şi pe străzile din apropiere. Şi să se ia în calcul că se va face şi o subtraversare spre Magazinul Cozia, lucrare care va dura cel puţin un an şi jumătate dacă licitaţia va fi câştigată de o firmă potentă şi serioasă. Eu mai spun aşa că o parcare subterană trebuie făcută cu prioritate în Cartierul Ostroveni, astfel încât Bulevardul Dem Rădulescu şi prelungirea sa să aibă utilitatea cea mai bună, să se poată ajunge acolo pe două benzi nu doar pe una în condiţiile în care cealaltă este ocupată de maşinile parcate.

„Acum ştiu exact cine îmi e prieten şi cine nu”

Rep.: Aveţi în plan lucrurile care trebuie făcute rapid dacă veţi candida şi veţi câştiga în 2016?

M.G.: Dacă am în plan? Ştiu exact ce trebuie făcut, dar asta nu înseamnă că şi spun, ar însemna să dau sfaturi gratuite şi nu am niciun interes. Atât vă spun, Mircia Gutău se întoarce. Din 14 martie anul viitor îmi expiră interdicţiile şi apoi mă întorc în viaţa politică. Acum ştiu exact care îmi sunt prietenii, cine a rămas alături de mine. Şi vă mai anunţ ceva în premieră, deja am în cap lista de consilieri pe care voi conta şi o mare parte dintre ei sunt oameni noi care nu au mai făcut politică, dar care au demonstrat că pot face ceva util în viaţă. Am avut timp suficient să mai testez dintre cei pe care-i credeam prieteni. Şi i-am testat!