Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mircea Nadolu va fi noul prefect al judeţului

DEMITERE. Schimbări majore la vârful Prefecturii Vâlcea. Prefecţii şi subprefecţii PDL vor preda ştafeta USL- iştilor demişi abuziv în toamna anului 2009, dacă Victor Ponta îşi va menţine promisiunile făcute. Deşi pesediştii sperau să obţină Prefectura în baza protocolului cu PNL, liberalii au reuşit să obţină postul de prefect, prin reinterpretarea lui. Astfel, fostul prefect Remus Grigorescu a ratat din nou şansa de a reveni pe funcţie, cu toate că are la mână  o decizie judecătorească de punere imediată în funcţie. Postul de prefect a fost  oferit de conducerea PSD liberalului Mircea Nadolu. Astfel, Petre Ungureanu va deveni ce şi-a dorit, un anonim (foarte bogat), iar senatorul Emilian Frâncu va candida la Primăria Râmnicului, spre nemulțumirea liderului PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, care a vrut să-l dea la schimb pentru funcţia de prefect.

Lovitură de teatru în USL Vâlcea, liberalul Cristian Buican a reuşit să-i sufle social-democratului Ion Cîlea postul de prefect. Din încleştarea orgoliilor lui Cristian Buican şi ale lui Ion Cîlea, se pare că victorios a ieşit liderul PNL, care a reuşit să-şi impună omul la Prefectură. Mircea Nadolu revine pe funcţia de prefect, după ce în 2009 a fost demis de Guvernul Boc din funcţia de subprefect. Astfel, liberalii i-au împlinit prefectului Petre Ungureanu ultimul vis, acela de a deveni un anonim, cu şase luni mai devreme, ce-i drept. Începând cu data de 9 mai, Ungureanu va redeveni avocat, dacă nu cumva se va da obosit. “La întâlnirea de la Odorheiul Secuiesc, au fost invitați prefecţii în funcţie, ministrul internelor Gabriel Berca, fostul ministru Traian Igaş şi premierul Ungureanu. Tema de bază a întâlnirii a fost soarta prefecţilor şi subprefecţilor şi, concluzia a arătat că sunt ,,perspective luminoase, tovarăşi”. S-a discutat despre modificările legislative, despre soarta inspectorilor guvernamentali, care sunt şi vor rămâne activi şi, probabil, actualii prefecţi vor ajunge şi ei inspectori guvernamentali. Un lucru este cert, actualii prefecţi îşi vor duce mandatul până la capăt. Eu voi face ce mi-am dorit întotdeauna: să fiu avocat, dar şi anonim”, spunea prefectul de Vâlcea, la începutul lunii aprilie. La doar o lună de la această declaraţie, premierul desemnat Victor Ponta a anunţat că după învestitura noului guvern, va schimba atât secretarii de stat, în funcţie de algoritmul USL, cât şi prefecţii. Aşa se face că prefectul Petre Ungureanu va fi demis din funcţia deţinută (ilegal), în prima şedinţă a guvernului USL, cel mai probabil, în data de 9 mai. Noul premier al României a făcut anunţul, ieri după-amiază, după şedinţa CExN al PSD.

Remus Grigorescu, faultat de proprii colegi de partid

Noul premier desemnat Victor Ponta a precizat că prefecţii  nu vor mai fi numiţi după criterii politice. O precizare inutilă în condiţiile în care foştii prefecţi au fost numiţi în baza aceluiaşi criteriu, pe baza nominalizărilor făcute de liderii filialelor din teritoriu. Cu toate că existau dubii în privinţa nominalizării prefecţilor, se pare că premierul desemnat Victor Ponta a luat în calcul vechea lege a înalţilor funcţionari care readuce pe posturi prefecţii şi subprefecţii numiţi în 2008. Fostul prefect Remus Grigorescu spera să revină  pe funcţie începând cu data de 10 mai, în baza deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din data de 19 aprilie. Surse din  PSD Vâlcea afirmau că Remus Grigorescu nu are nicio şansă, deoarece nominalizarea prefecţilor se va face în baza noii legi, o lege prin care prefecţii şi subprefecţii sunt  desemnaţi de Consiliul Judeţean al PSD şi avizaţi de  Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Un scenariu puţin probabil, din două motive: desemnarea prefecţilor trebuie să se facă cât mai rapid, pentru organizarea alegerilor din 10 iunie, şi ultimul, dar şi cel mai important, nominalizarea lor pe noua lege ar redeschide lupta internă din partid, nu doar din USL. O complicaţie inutilă pentru Victor Ponta, care  trebuie să probeze încă de la începutul mandatului de premier că Guvernul USL este un guvern serios de profesionişti, total diferit de cel al PDL, dar şi faptul că  prioritatea zero a acestui guvern este, într-adevăr, respectarea legilor. Cu toate că Grigorescu are de partea sa  o decizie judecătorească obţinută în urma unui proces de câţiva ani, câştigat pe data de 19 aprilie, jocurile politice au bătut de departe hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie.

Istoric

La data respectivă, octombrie 2009, pentru a se debarasa de prefecţii  şi subprefecţii PSD, Guvernul Boc a întârziat voit eliberarea deciziilor de luare a concursului la INA, cu riscul menţinerii propriilor prefecţi şi subprefecţi în ilegalitate prelungită. Astfel, prefectul  Remus Grigorescu a fost dat afară pe data de 1 octombrie 2009, iar decizia de luare a concursului i-a fost trimisă pe 8 octombrie 2009, un artificiu cu efecte dezastruoase şi asupra prefectului pedelist Petre Ungureanu, care nu a mai apucat să dea concursul, institutul fiind desfiinţat de premierul  Emil Boc. La aproape trei ani de la demitere, Grigorescu pierde din nou funcţia de prefect, tot în baza unui troc politic.

Senatorul Frâncu,  dat la schimb pentru postul de prefect?

La Vâlcea, bătălia pentru prefectură a început imediat după anunţarea noului guvern. Liderul PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, a condiţionat semnarea listei de la CJ cu renunţarea PSD la Prefectura Vâlcea, un demers care a adus în pragul disperării conducerea centrală a USL, Vâlcea fiind ultimul judeţ din ţară la depunerea listelor. Marţi, 2 mai, Ion Câlea l-a aşteptat pe liberal până la ora 19, pentru  semnarea listei, timp în care deputatul îl însoţea prin judeţ pe Ludovic Orban. Liberalii au încercat să-l impună ca prefect pe fostul subprefect Mircea Nadolu, un demers finalizat, până la urmă, favorabil. Între timp, paralel cu scenariul lui Buican, social democraţii aveau planurile lor pentru prefectură: scoaterea lui Grigorescu din cursa pentru postul de prefect şi nominalizarea unui alt candidat prin votul Consiliului Judeţean al PSD Vâlcea. Surse din cadrul USL susţin că Buican ar fi fost dispus, în ultima zi de depunere a listelor, să dea la schimb Primăria Râmnicului, să-l scoată în afara cursei pe senatorul Emilian Frâncu în favoarea lui Ion  Matei. Liberalul s-a izbit însă  de refuzul liderilor PSD. Liviu Dragnea a decretat  că prefecturile, deşi depolitizate, vor merge la pachet cu consiliile judeţene, pentru evitarea unor blocaje administrative. În traducere liberă, liderii USL vor să se asigure că în cazul destrămării actualei alianţe preşedinţii consiliilor judeţene, indiferent de culoarea politică, nu vor fi sabotaţi sau hăituiţi de prefecţii foştilor aliaţi politici. Se pare însă că secretarul  general al PSD  nu are o trecere prea mare în faţa capilor USL, deoarece ieri seară social –democraţii au anunţat că liberalii au obţinut prefectura prin renegocierea şi reinterpretarea protocolului. Buican a obţinut ce şi-a dorit, spre disperarea social-democraţilor care au realizat mult prea târziu că au negociat foarte prost interesele partidului.

DANA NEDESCU