Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lumea politică vâlceană, bulversată la maximum

• ruperea USL şi ordonanţa migraţiei politice au adus modificări majore în raportul de forţe din Consiliul Local şi Consiliul Judeţean

Ruperea Uniunii Social-Liberale, după alegerile locale trecute şi, mai ales, ordonanţa migraţiei politice emisă de Guvernul Ponta, au bulversat la maximum lumea politică vâlceană. Situaţia este în ceaţă şi la nivel de Consiliu Local şi la nivel de Consiliu Judeţean. Primarul interimar al Râmnicului, Ion Gigi Matei, pare să îşi fi păstrat majoritatea necesară pentru a trece proiectele de hotărâre importante pentru soarta municipiului în timp ce preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, pare a avea mari probleme.

Consiliul Local – multe mişcări

După alegerile locale trecute, USL avea majoritate absolută. Alături de aleşii locali ai PSD şi PNL votau şi uneperiştii dar şi pepedediştii şi Emilian Frâncu, pe atunci primar, nu îşi făcea niciun fel de probleme, în timp ce pedeliştii aveau doar un rol de spectatori. Arestarea şi apoi condamnarea liberalului Emilian Frâncu a zdruncinat alianţa în acel timp încă activă. După ruperea USL, au început să apară disensiunile dar şi aşa primarul interimar Ion Gigi Matei a avut majoritate, cu sprijinul UNPR şi PPDD. După intrarea în vigoare a ordonanţei migraţiei politice, totul este în ceaţă şi încă nu se ştie cu exactitate ce tactică va adoppa puterea şi nici opoziţia. Consilierii locali ai PSD au rămas cu toţii pe poziţii în timp ce în celelalte partide s-au înregistrat mişcări importante. PPDD Vâlcea nu mai are acum reprezentare în Consiliul Local după ce Iulian Voicu şi Carmen Preda s-au înregistrat independenţi dar nu au anunţat oficial pe ce parte a baricadei se vor situa. A apărut, în schimb, un nou partid cu reprezentare în CL: Partidul Conservator, după plecarea lui Liviu Boban de la PNL. Liberalii l-au pierdut şi pe Adrian Panduraşu, care şi-a „procurat” carnet de pesedist. UNPR Vâlcea a rămas cu un singur reprezentant, Ionuţ Nuică, în timp ce ceilalţi trei, Maria Bobeanu, Eusebiu Veţeleanu şi Dumitru Ţârdea sunt acum independenţi. Şi PDL a suferit pierderi importante, doi dintre cei cinci consilieri fiind acum în tabăra independenţilor, Cosmin Constantinescu şi Bogdan Costinescu. Mihai Persu, Grig Crăciunescu şi Constantin Muşat au rămas pe poziţii. La un calcul simplu, Ion Gigi Matei are majortitate în condiţiile în care Boban şi Panduraşu votează acum cu puterea, Nuică rămâne în alianţă şi foştii pepededişti ajung la un acord. Interesantă va fi şi poziţia celor doi consilieri plecaţi de la PDL.

Consiliul Judeţean – ACL preia controlul

În Consiliul Judeţean Vâlcea situaţia este mult schimbată, în sensul că ACL a preluat controlul şi prima acţiune a noii majorităţi ar putea să fie schimbarea din funcţia de vicepreşedinte a lui Dumitru Persu. Şi la CJ situaţia părea clară după alegerile locale, USL având majoritatea absolută, consilierii PDL fiind simpli spectatori. Lucrurile s-au complicat pentru preşedintele Ion Cîlea în momentul ruperii alianţei, peneliştii au trecut de la putere în opoziţie, chiar dacă îl au ca reprezentant în conducere pe vicepreşedintele Bogdan Pistol. A continuat să fie, însă, majoritate, cu reprezentanţii UNPR şi PPDD. După intrarea în vigoare a ordonanţei, UNPR a rămas fără reprezentare după ce Doru Filip şi Petre Grigore s-au declarat independenţi. Ambii vor vota alături de ACL. De asemenea, PPDD l-a pierdut pe Tibi Georgescu, şi el independent acum. Georgescu a fost alături de liberali în excursia din Bulgaria, dovadă că şi el va vota alături de opoziţie. În fine, Mircea Iova a anunţat iniţial că trece la PLR apoi la PSD şi are o situaţie incertă, fiind în pericol să-şi piardă mandatul. Interesant este că la Consiliul Judeţean ACL nu a pierdut nici măcar un consilier. Toate calculele spun că ACL a preluat controlul, lucru dovedit şi la precedenta şedinţă când Ion Câlea a fost nevoit să introducă pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe ordinare propunerea de schimbare din funcţie a lui carmen Alexandrescu, reprezentantul CJ în Adunarea Genarală a Acționarilor de la CET Govora.