Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Cotescu, interesat de creare de linii de finanțare pentru fermieri

Senatorul PNL de Vâlcea Adrănel Cotescu este interesat de crearea unor linii de finanţare pentru fermieri, drept pentru care l-a interpelat pe ministrul Agriculturii Achim Irimescu, solicitându-i acestuia să-i comunice care sunt principalele schimbări prevăzute în exercițiul financiar 2014-2020, respectiv ce măsuri vor fi implementate pentru ca fermierii cu proiecte viabile să poată accesa banii necesari pentru cofinanțare.

Prin intermediul unei interpelări, senatorul Adrănel Cotescu i-a expus ministrului Agriculturii neajunsurile cu care se confruntă fermierii.

„Agricultura românească a pierdut 1,4 miliarde de euro de la Uniunea Europeană din cauza lipsei banilor pentru cofinanţări. Din totalul de 9 miliarde de euro acordate de UE pentru investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală între 2007 şi 2013, România a luat doar 7,6 mld. euro. Cofinanţarea pentru proiectele dezvoltate prin PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală) înseamnă în medie 30% dintr-un proiect la care se adaugă cheltuielile legate de TVA, care, în astfel de cazuri, nu sunt cheltuieli eligibile.

Băncile, guvernul şi autorităţile locale nu au ştiut să dezvolte linii de credit sau programe de ajutor pentru potenţialii beneficiari ai fondurilor de dezvoltare rurală. Într-o ţară în care aproape jumătate din populaţie trăieşte în mediul rural, care cheltuieşte pe ajutoare sociale 75 de miliarde de lei anual, nu s-au găsit 4 miliarde de lei pentru confinanţarea programelor de dezvoltare rurală, care în ultimă instanţă înseamnă investiţii în dezvoltare.

Băncile rămân reticente în a acorda împrumuturi fermierilor. Soluția ar fi o politică mai relaxată a băncilor privind fondurile europene. Prin PNDR 2007 – 2013, România a reuşit să acceseze în jur de 85%, cât reprezintă plăţile efectuate de Agenţia Naţională de Investiţii Rurale (AFIR) către beneficiari, conform reprezentanţilor MADR. Cele mai multe proiecte depuse în exerciţiul financiar anterior au fost pentru măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri“, pentru care au fost depuse peste 12.000 de proiecte de către tinerii interesaţi să îşi deschidă o afacere în agrobusiness, măsură pentru care s-au efectuat plăţi de peste 305 milioane de euro. Ca valoare, cei mai mulţi bani din fondurile europene destinate agriculturii prin PNDR 2007-2013 au mers spre modernizarea exploataţiilor agricole, măsură pentru care au fost efectuate plăţi totale de peste 660 milioane de euro. Pentru PNDR 2014 – 2020, România are la dispoziție 8 mld. euro pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală, cu 1 mld. euro mai puțin decât în mandatul anterior, pentru care MADR și-a propus un grad de absorbție de 100%, având în vedere experiența acumulată și faptul că plățile pot fi efectuate până în 2023”, se arată în interpelarea senatorului Cotescu.