Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lazăr Ion Marian: „În loc de reforma pensiilor speciale, Guvernul PSD-PNL salvează pensiile speciale”

„În loc de reforma pensiilor speciale, Guvernul PSD-PNL salvează pensiile speciale. Pe fond, textul în sine ratează toate principiile din jalonul PNRR.

Această lege nu prevede desființarea NICIUNEI PENSII SPECIALE. Zero. Nici cele ale parlamentarilor, nici cele ale funcționarilor parlamentari, nici cele ale lucrătorilor la Curtea de Conturi, nici cele ale grefierilor, nici cele ale MAE sau ale personalului aeronautic nu se desființează. Toate aceste categorii au pensii contributive și zero justificări de a primi pensii speciale, în afara unui privilegiu legal creat la un moment dat. Toate rămân.

Proiectul ratează chiar obiectivul din PNRR – alinierea la contributivitate a pensiilor speciale -, nicio categorie de pensii speciale nefiind trecută pe contributivitate. Pensiile parlamentarilor se află din nou în plată, proiectul USR de eliminare a acestora fiind blocat din nou în Parlament de actuala coaliție care nici măcar nu l-a trimis la comisia de raport. Deși PNRR prevede ca nu se vor introduce noi categorii de pensii speciale, cele ale aleșilor locali au fost recent suspendate pentru încă un an, în loc să fie eliminate definitiv din legislație.

PNL și PSD susțin că efectul noului cadru legal va fi reducerea cheltuielilor cu acestea. Nu înțelegem cum cheltuieli planificate pentru pensiile speciale de 13,2 mld. de lei, pentru anul 2023, reprezintă o reducere față de cele 12,4 mld. de lei cheltuite pe pensii speciale în 2022.

USR susține eliminarea integrală a pensiilor speciale care nu beneficiază de protecție constituțională, trecerea pe contributivitate a pensiilor militare și limitarea pensiilor magistraților la cerințele minimale ale CCR.” a transmis deputatul de Vâlcea, Lazăr Ion Marian.