Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Cîlea – preşedinte, Dumitru Persu – secretar executiv

• între cei doi şi-a făcut loc şi deputatul Costi Rădulescu, cel care a fost ales în funcţia de prim-vicepreşedinte 

ALEGERI. Fără prea mari surprize, pesediştii vâlceni şi-au ales structurile de conducere pentru încă 4 ani. După cum se ştie, la funcţia de preşedinte a candidat doar Ion Cîlea, iar la cea de secretar executiv doar Dumitru Persu. Au fost aleşi şi cei 15 vicepreşedinţi. Deşi iniţial Ion Cîlea nu a dorit să mai existe funcţia de prim-vicepreşedinte, tocmai pentru a nu crea animozităţi, presat de Costi Rădulescu, preşedintele PSD Cîlea a cedat, nominalizându-l pe acesta. S-a supus la vot, iar deputatul a fost ales în funcţia de prim-vicepreşedinte. La auzul acestor lucruri, deputatul Aurel Vlădoiu, cel care ocupase până atunci funcţia, a renunţat la toate funcţiile de conducere, rămânând simplu membru. Funcţia de prim-vicepreşedinte a mai făcut o victimă în persoana lui Ion Gigi Matei, care, pentru că nu a reuşit să-l convingă pe Ion Cîlea că el este cel mai bun locotenent al său, a ales să nu mai participe la congres. Acesta şi-a închis şi telefonul mobil, niciunul dintre colegii săi nemaiputând să vorbească cu viceprimarul în sâmbăta alegerilor.

După plecarea lui Liviu Dragnea din sală, s-a dezlănţuit calvarul. Este foarte clar că organizaţia judeţeană este pierdută din mâini, nimeni nu mai are control asupra ei. Într-o hărmălaie de nedescris, pesediştii şi-au ales structurile de conducere. Deşi în sală mai erau puţin peste 100 de oameni, Remus Grigorescu a citit lista cu cei 210 membri delegaţi cu drept de vot. Între timp, organizatorii au adunat oamenii de afară pentru a se putea desfăşura alegerile. Ion Cîlea a încercat să instaureze ordinea şi liniştea în sală: „Haideţi să fim oameni serioşi ca să putem pleca rapid. Sunt în sală toţi membrii consiliului? Trebuie să fie 210. Avem acum de aprobat Biroul permanent judeţean, desemnarea Comitetului Executiv şi terminăm. Vă consult: vreţi să facem prin vot secret sau deschis?” Din sală s-au auzit strigăte: DESCHIS!!! DESCHIS!!!

Deputatul Rădulescu a jucat totul pe o singură carte şi a câştigat

Ion Cîlea nu s-a aşteptat să fie prins pe picior greşit de Costi Rădulescu, care a jucat totul pe o singură carte şi a câştigat. În continuare redăm integral dialogul între cei doi, dar şi cu sala, care s-a purtat mai bine de o jumătate de oră.

Costi Rădulescu: Domnule preşedinte, înainte de vot am solicitat să-mi daţi cuvântul! Sunt de acord cu votul deschis, însă dvs. aveţi responsabilitatea unei decizii foarte importante. Sunt dispus să vă respect voinţa, însă dacă există mai mulţi candidaţi şi eu îmi depun candidatura pentru secretar executiv, trebuie să facem buletin de vot. Asta este prima variantă în care eu îmi depun candidatura pentru secretar executiv. Sau cea de-a doua variantă pe care nu o exclud şi am discutat deja asupra acestui lucru, mi se pare normal, aţi fost ales preşedinte în unanimitate, să vă faceţi echipa. Prin urmare, ne aflăm în faţa a două dileme: faceţi buletin de vot cu depunere de candidaturi sau vă faceţi echipa.

Ion Cîlea: Supuneţi la vot! Vă dau voie să conduceţi dvs.

Costi Rădulescu: Prima variantă: vot secret cu depunere de candidaturi, cine este pentru?

Ion Cîlea: 52 doresc vot secret cu buletine. Restul care vreţi prin vot deschis, la vedere.

Sala: Diferenţa.

Oamenii au început să vocifereze că au fost mai multe voturi pentru vot secret, Ion Cîlea intervine: „Este o treabă care ar trebui să o clarificăm. Domnul secretar executiv Dumitru Persu a fost la toate organizaţiile împreună cu mine, a muncit extraordinar de mult, eu zic că suntem nedrepţi să facem acum o chestiune de concurenţă. L-am rugat pe Costi Rădulescu, este vicepreşedinte al partidului şi nu cred că mai era cazul să mergem într-o asemenea situaţie. E deputat, e vicepreşedinte, l-am ajutat în campanie cum l-am ajutat pe copilul meu, deci eu cred că trebuie să ţineţi cont şi de părerea mea, cred că normal să-mi fac şi eu echipa”.

Costi Rădulescu: Domnule preşedinte, dragoste cu sila nu se poate! Exprimaţi-vă opinia şi faceţi-vă echipa! Trebuia să lămurim această chestiune.

Ion Cîlea: Eu vreau să-mi fac echipa. Să fie clar! Cine este pentru? Toţi, nu? Deci e clară treaba! Îmi pare rău că apar asemenea discuţii acum când unii şi-au văzut treaba făcută. Atunci dau citire echipei mele, am luat aprobarea de la centru ca să fie un număr destul de mare de vicepreşedinţi.

După citirea listei, când Costi Rădulescu şi-a auzit numele tot la funcţia de vicepreşedinte a spus că renunţă la toate funcţiile de conducere şi a vrut să părăsească sala. Văzând aceasta, preşedintele l-a luat de mână, spunându-i: „Stai domnule, aici. Să ne înţelegem, să fie bine. Să rezolvăm”.

Ion Cîlea către sală, spre consternarea celorlalţi membri ai prezidiului: „Cine este pentru ca domnul Costi Rădulescu să fie ales prim-vicepreşedinte?”

În unanimitate, sala a votat pentru Costi Rădulescu. După vot, la prezidiu, au început vociferările, iar lucrările convenţiei s-au terminat brusc. Aurel Vlădoiu, cel care ocupase funcţia de prim-vicepreşedinte, a plecat nervos, spunând că va renunţa la toate funcţiile de conducere. Dacă se poate trage vreo concluzie după conferinţa pesediştilor, care a durat vreo 6 ore, putem spune că alegerea lui Costi Rădulescu în funcţia de prim-vicepreşedinte este o breşă creată pentru aducerea tinerilor în conducerea partidului la Vâlcea, aşa cum Liviu Dragnea le-a cerut liderilor PSD.