Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dumitru Persu îi acuză pe liberali că „îngroapă” proiectul european al Apavil

CONTROVERSE. Deşi se credea că au îngropat securea războiului şi că s-au înţeles în privinţa societăţii Apavil, useliştii vâlceni au declanşat un nou conflict. La sfârşitul săptămânii trecute, vicepreşedintele judeţului Dumitru Persu a ţinut un discurs remarcabil în şedinţa Consiliului Local Rm. Vâlcea, scoţând în evidenţă, subtil ce-i drept, că Vâlcea poate pierde banii europeni pentru apă şi canal numai din cauza consilierilor locali ai PNL-ului.

După cum bine se ştie, eterna problemă dintre pesedişti şi liberali a fost şi a rămas mandatarea unui membru în Adunarea Generală a Apavil care, la rândul său, să stabilească membrii Consiliului de Administraţie al societăţii. Prima bătălie politică s-a dat în Consiliul Judeţean, acolo unde s-a ajuns chiar şi în instanţă, pentru ca, ulterior, Ion Cîlea să cedeze şi să-l lase pe liberalul Gică Păsat în AGA Apavil. Ei bine, la Primăria Râmnicului nu au fost probleme în privinţa desemnării unui consilier local. Neînţelegerile au apărut atunci când, cel desemnat, de data aceasta fostul viceprimar Gheorghe Ioniţă, a refuzat constant să se prezinte la şedinţele AGA Apavil, punând beţe-n roate derulării proiectului. Astfel s-a ajuns ca interesele obscure politice şi de grup să primeze în faţa celor ale cetăţenilor, liberalii din Râmnic fiind în stare de orice „mizerie”.

Persu: „Sunteţi direct răspunzători de nerealizarea acestui proiect!”

Autorităţile judeţene sunt deja în criză de timp în ceea ce priveşte implementarea proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vâlcea”, având un termen extrem de scurt să stabilească membrii în Consiliul de Administraţie al Apavil. Despre acest lucru, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Persu, a ţinut un discurs magistral în şedinţa CL, el avertizându-i pe consilierii locali PNL că vor fi direct responsabili de un eventual eşec. Pesedistul Persu s-a rugat practic de colegii săi din USL să renunţe la orgolii şi la interesele politice.  „Nu întâmplător am venit la această şedinţă. Am mandat din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, să vă transmit un mesaj. Vă rug[m să vă aplecaţi cu mai multă stăruinţă, cu mai multă obiectivitate şi preocupare în ceea ce priveşte funcţionarea societăţii Apavil Rm. Vâlcea. Suntem profund îngrijoraţi, şi nu sunt vorbe patetice, de modul în care se derulează stabilirea conducerii Consiliului de Administraţie de la Apavil. Zilele trecute a avut loc a treia întâlnire a acţionarilor pentru punerea a aplicare a propriilor dvs. hotărâri. Şi mă refer concret la hotărârea prin care l-aţi mandatat pe domnul Gheorghe Ioniţă să-i stabilească pe cei trei membri ai Consiliului Local în Adunarea Generală a acţionarilor. Problema este că dânsul nu îşi duce la îndeplinire mandatul şi refuză să pună în executare hotărârile Consiliului Local în AGA Apavil. Tergiversarea nejustificata a dânsului are consecinţe deosebit de grave şi va duce în final la neîndeplinirea de către Apavil a condiţiilor impuse pentru creditul BERD în valoare de peste 13 milioane de euro, iar această etapă are ca termen luna septembrie a anului 2013. Au trecut luni bune în care puteam finaliza această acţiune, lăsând la o parte orice fel de considerente de natură politică. Aici este vorba de interesul cetăţenilor şi nu cred că este cineva dintre dvs. care să nu fie de acord cu acest lucru. Pentru că avem nevoie ca de aer de aceşti bani europeni pentru reabilitare şi modernizarea sistemului de apă şi canal şi a staţiilor de epurare. Nu cred că vreţi să pierdem aceste fonduri. Refuz să cred aşa ceva! Dar vă spun sincer că sunteţi direct răspunzători de nerealizarea acestui proiect dacă în perioada imediat următoare nu veţi lua măsuri de înlocuire a reprezentantului dumneavoastră în AGA Apavil, care nu şi-a dus mandatul la bun final. Trebuie să înţelegeţi că nu vom mai avea resursele financiare pentru realizarea unui obiectiv de o astfel de amploare. Cel târziu la finalul săptămânii viitoare trebuie rezolvată treaba!” – a declarat vicepreşedintele CJ Vâlcea, Dumitru Persu.

Tupeu de V(m)ârlan  

Mesajul vicelui CJ Vâlcea a fost însă prost înţeles şi chiar dacă s-a prezentat cu cele mai bune intenţii, Dumitru Persu a fost bălăcărit ca la uşa cortului de viceprimarul PNL Eduard Vârlan. Acesta din urmă a ajuns în funcţie printr-un nefericit concurs de împrejurări, el fiind promovat de liberali doar pentru că nu aveau pe altcineva la îndemână. Fiind un tip insipid, incolor şi inodor, Vârlan a încearcă din răsputeri să iasă în evidenţă, doar-doar îl vor observa şi pe el şefii săi de partid şi-l vor considera un potenţial candidat la Primăria Râmnicului. Numai că, Vârlan-ul îşi dă cu stângu-n dreptul ori de câte ori are ocazia, el reuşind de fiecare dată să se facă de râs.

Aşa cum spuneam, la ultima şedinţă a CJ, viceprimarul Vârlan a avut o intervenţie absolut nefericită, în condiţiile în care pesedistul Persu a apărut în faţa televiziunilor şi a ziariştilor prezenţi cu un discurs împăciuitor, cu o atitudine umilă, cerând doar să se renunţe la orice interesele pentru binele cetăţenilor. Ei bine, Vârlan nu s-a putut abţine să nu îl batjocorească pe vicele CJ şi să le arate, încă o dată, râmnicenilor că este un personaj fără scrupule şi lipsit de caracter. „Eu am fost membru în Consiliul de Administraţie al Apavil şi ştiu bine problemele. Mesajul acesta de îngrijorare îl tot transmit eu de mai bine de un an şi nu am primit răspuns nici de la preşedintele Cîlea, nici de la preşedintele de la ADI Apa Vâlcea. Să îmi spuneţi şi mie cât timp a trecut de la demisia deputatului Costi Rădulescu până la numirea unui reprezentant al Consiliului Judeţean în Consiliul de Administraţie? Apoi… puteţi spune că suntem noi împotrivă şi tergiversăm”, a replicat viceprimarul Edi Vârlan.

Primarul interimar Gigi Matei vrea să rezolve problema

Conştient că trebuie să pună piciorul în prag şi să ia măsuri urgente pentru ca proiectul european al Apavil să nu se ducă pe apa sâmbetei, primarul interimar Ion Gigi Matei a decis să convoace de urgenţă o şedinţă extraordinară a Consiliului Local şi să voteze aprobarea contractul de mandat pentru reprezentantul municipiului Râmnicu Vâlcea în Adunarea Generală a Acţionarilor la societatea Apavil, Gheorghe Ioniţă.