Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Vasile Cocoş: „Legea prevenirii a intrat în vigoare şi este bine-venită pentru mediul de afaceri din România”

Unul dintre obiectivele deputatului PSD de Vâlcea, Vasile Cocoş, în 2017 a fost Legea prevenirii, pentru care a pledat încă din luna martie. Legea interzice organelor de inspecţie fiscală şi control ale statului să amendeze la primul control pentru o serie de mai mult de 500 de contravenţii.

Parlamentarul social-democrat ne-a făcut câteva precizări în privinţa acestei legi:

„Legea prevenirii, care reglementează unele instrumente ce trebuie să asigure prevenirea săvârșirii de contravenții, a intrat în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial în data de 28.12.2017.
Conform acestei legi, toate autorităţile, instituţiile cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au obligaţia ca, în trei luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, să elaboreze şi să difuzeze materiale documentare şi ghiduri şi să aloce pe pagina de internet secţiuni speciale dedicate informării publice privind legislaţia în vigoare, drepturile şi obligaţiile în desfăşurarea activităţilor de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor. Aceste autorităţi cu atribuţii de control au obligaţia să îndrume persoanele interesate în vederea aplicării corecte şi unitare a prevederilor legale, urmând să afişeze pe site-urile proprii speţele cu frecvenţă ridicată şi soluţiile de îndrumare în aceste cazuri.

În cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute în dispoziţiile legale, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. În această situaţie nu se aplică sancţiuni contravenţionale complementare.
Conform acestei legi bine-venite pentru mediul de afaceri, firmele nu vor mai fi sancţionate de autorităţi la primul control, dacă neregulile nu sunt grave, ci vor avea la dispoziţie 90 de zile pentru a se conforma.

Legea prevenirii interzice organelor de inspecţie fiscală şi control ale statului să amendeze la primul control pentru o serie de mai mult de 500 de contravenţii , care nu sunt deosebit de grave sau lucruri care sunt penale sau ceva ce ar pune în pericol sănătatea sau siguranţa oamenilor sau munca la negru.

Următoarea etapă în aplicarea Legii prevenirii, iniţiată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, este dezvoltarea, de către minister, a portalului dedicat informării publice, pe care autorităţile cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au obligaţia să elaboreze şi să difuzeze materiale documentare şi ghiduri.

De asemenea, aceste autorităţi au obligaţia să aloce, pe pagina de internet proprie, secţiuni special dedicate informării publice, care vor cuprinde drepturile şi obligaţiile persoanelor care sunt supuse activităţilor de control, precum şi atribuţiile autorităţilor care constată contravenţiile şi aplică sancţiunile”, se arată în comunicat.

Contravenţiile şi modelul planului de remediere, care se anexează procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului iniţiată de minister care va fi supusă spre adoptare de către Executiv în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României”.