Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputat Ana Loredana Predescu: distribuitorii de energie comit abuzuri față de consumatorii noncasnici

Ana Loredana Predescu, deputat PUSL de Brașov și membru în Comisia pentru industrii și servicii din Parlamentul României, trage un semnal de alarmă asupra abuzurilor practicate de către un furnizor de energie față de consumatorii noncasnici noi.

„Mai multe companii mici și mijlocii, consumatori noncasnici mi-au adus în atenție practicile comerciale abuzive întâlnite atunci când au contactat oferta CEZ România. Încheierea contractului este condiționată de constituirea unui depozit din partea consumatorului, reprezentând contravaloarea a trei facturi aferente a trei luni plătite în avans în baza unui consum estimat”, a declarat Ana Loredana Predescu.

Contactați telefonic, departamentul pentru relații clienți al CEZ România susține că această practică, deși abuzivă, are acordul  Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Mai mult de atât, această condiționalitate este menționată și în draftul de contract trimis clienților noi, contravaloarea celor trei facturi în avans cerându-se a fi depusă într-un cont cu cel puțin zece zile înainte de data începerii derulării furnizării energiei electrice.

„I-am adus la cunoștință aceste practici comerciale abuzive și doamnei Mirela Dima, director în cadrul CEZ România, care a răspuns că a fost doar o neînțelegere din partea colegilor de la ofertare, neexistând o astfel de solicitare în cazul clienților noi. „Neînțelegerea” a produs însă cu siguranță efecte, în cele două luni de la aplicarea acesteia, multe firme fiind nevoite să țină blocați banii necesari plății salariilor sau desfășurării activității, pentru această garanție absolut abuzivă în opinia mea, existând riscul de a fi preluată și de restul furnizorilor. Mă îndoiesc că în restul țărilor membre UE o astfel de practică ar fi agreată.”, a declarat Ana Loredana Predescu, deputat PUSL de Brașov.

Deputata a transmis o adresă către ANRE pentru a semnala aceste practici arbitrare în raport cu consumatorii noncasnici, solicitând totodată intervenția pentru ca furnizorii de energie electrică să respecte legislația în vigoare.