Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bătălie aprigă, în PNL, pentru fotoliile de parlamentari

NEGOCIERI. În USL, negocierile pentru posturile de parlamentari sunt pe ultima sută de metri. Co-preşedinţii Alianţei susţin că, exact cum s-a întâmplat şi la alegerile locale, va fi respectat principiul parităţii. Aşadar, numărul total de candidaţi în colegiile eligibile va fi împărţit în mod egal între cele două alianţe componente, respectiv Alianţa de Centru Dreapta PNL-PC şi Alianţa de Centru-Stânga PSD-UNPR. La Vâlcea, de voie de nevoie, liderii PSD şi PNL vor trebui să respecte şi ei deciziile luate de şefii de la centru, chiar dacă, cel mai probabil, vor exista ceva divergenţe legate de cedarea fotoliilor de parlamentari PC şi UNPR.  

Dacă PSD a creionat, în linii mari, colegiile de parlamentari, hotărând, potrivit înţelegerii de la centru, din cadrul USL, că deputaţii şi senatorii care se află, în acest moment, în exercitarea mandatului îşi păstrează posturile, în PNL, lucrurile sunt ceva mai puţin clare din acest punct de vedere. Deocamdată, candidatura în colegiul din zona de Nord a judeţului a preşedintelui PNL Vâlcea, Cristian Buican  poate fi considerată ca sigură, urmând ca peneliştii să se întâlnească, în viitorul apropiat, pentru a discuta candidaturile pentru celelalte colegii.

Potrivit ultimelor declaraţii ale şefului PSD, Victor Ponta, UNPR va primi colegiile care au deja parlamentari aleşi, conform protocolului de colaborare între cele două formaţiuni politice. Aşadar, chiar dacă, am aflat pe surse, cel mai probabil între liberali şi pesedişti vor exista o serie de discuţii în contradictoriu legate de colegiul Bălceşti, care-i revine de drept deputatului Dan Mazilu, peneliştii dorindu-şi ca acesta să le revină lor, lucrurile sunt bătute în cuie. Pornind de la acest raţionament PNL va cere, potrivit protocolului cu PC, la Vâlcea, un colegiu parlamentar. De altfel, PC va avea candidaţi pentru alegerile parlamentare din acest an, în cele 21 de colegii considerate eligibile, dar şi în alte 21 care nu sunt neapărat eligibile.

Din informaţiile pe care le deţinem până în acest moment, din partea PC, în judeţul nostru, va candida un conservator impus de la centru, considerându-se că în această formaţiune politică nu există, pe plan local, niciun personaj care să deţină un capital important de imagine pentru a putea câştiga bătălia pentru  Parlament. Cu siguranţă, această strategie politică îi va nemulţumi pe conservatorii vâlceni care simţind că USL este pe un trend ascendent sperau că Alianţa poate reprezenta o „locomotivă” care-i poate duce spre un scaun călduţ de parlamentar.

Cine vrea în Parlament?

În acest moment, în PNL Vâlcea, mai mulţi liberali de seamă ai partidului şi-au anunţat, deja, intenţia de a candida pentru un post de deputat sau senator. Printre cei care vor să participe la bătălia electorală pentru Parlament este şi viceprimarului Râmnicului Gheorghe Ioniţă, care, am înţeles, nu s-a hotărât, deocamdată, dacă vrea la Senat sau la Camera Deputaţilor. Un alt pretendent pentru scaunul de parlamentar este liberalul Dan Niţu, care, ştim, şi-ar fi dorit colegiul Bălceşti, care-i revine progresistului Dan Mazilu, considerând că este o zonă în care deţine un important capital de imagine. Consilierul judeţean Victor Stănculescu s-a gândit şi el să-şi încerce norocul pentru un fotoliu de deputat, vizând, în principal, unul din colegiile din Râmnic: Nord sau Sud. Aristotel Ungureanu, un liberal cu greutate, este şi el unul dintre cei care doresc o nominalizare pentru candidatura la Parlamentul României, plecând de la premiza că vechimea pe care o are în partid, dar şi experienţa politică acumulată, îl recomandă pentru un asemenea post. Un alt nume vehiculat la candidatura pentru un post de parlamentar într-un colegiu din Vâlcea, a fost şi cel al ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, care, se pare, a renunţat la această idee alegând, totuşi, un colegiu de parlamentar din Bucureşti. În fine, ultimul pe lista doritorilor de fotolii de parlamentari, se află Adrănel Cotescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Comisia  

Biroul  Permanent Judeţean al PNL a desemnat, de curând, membrii comisiei care se va ocupa cu evaluarea candidaturilor pentru Parlamentul României. Cei care vor să ocupe un post de parlamentar, trebuie să îndeplinească criteriile legate de integritate, activitate şi performanţă politică. În mod ciudat, printre cei care se vor lua „la purecat” candidaţii din punct de vedere moral şi profesional se numără şi primarul comunei Şirineasa, Dan Săraru, despre care se ştie că a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), aflându-se în conflict de interese administrative şi penale. Anchetatorii ANI au descoperit că Dan Cătălin Săraru se afla în incompatibilitate încă din anul 2008, el deţinând simultan funcţiile de primar al localităţii Şirineasa şi de asociat unic la SC Romsagemis SRL Şirineasa, dar şi de reprezentant al comunei Şirineasa în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apavil SA Vâlcea. Un alt membru al comisiei este nimeni altul decât binecunoscutul Constantin Monceanu, zis şi „Mony-Poncy”, cunoscut presei, dar şi opiniei publice, pentru faptul că este un „combinagiu” politic de zile mari. Victor Giosan, Cristian Iliescu, Eftitime Ghermac şi Bogdan Pistol sunt doar câteva nume dintre cei care vor decide cine merită şi cine nu, de la liberali, să candideze pentru Parlamentul României.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU