Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Combinatul chimic Oltchim rămâne în beznă

SOLUȚII. Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, a apelat la o soluție de avarie pentru a evita un dezastru economic pe Platforma Chimică.

De parcă nu erau suficiente problemele de la combinatul Oltchim Rm. Vâlcea, zilele trecute furnizorul de energie electrică, Electrica Furnizare, a somat societatea să-și plătească datoriile până pe data de 15 septembrie. În caz contrar, se va întrerupe definitiv alimentarea cu energie electrică a Combinatului Chimic. Situație tragică dacă stăm să ne gândim că absolut toate unitățile de pe Platforma Chimică ar avea de suferit în urma acestei măsuri, rămânând fără apă tehnologică. Tocmai de aceea, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, a convocat de urgență o ședință de comandament pentru a găsi o soluție pentru această problemă, ședință la care au participat directorii generali și directorii economici de la Uzinele de Sodă – CIECH, CET Govora, Exploatarea Minieră Rm. Vâlcea și Administrația Bazinală de Apă Olt.

În acest sens, șeful județului a cerut ajutorul CEZ DISTRIBUȚIE Oltenia, iar participanții la ședință au optat pentru varianta preluării uneia dintre prizele de apă ale OLTCHIM, inclusiv a rețelelor de transport și distribuție, rolul de coordonator al sistemului de alimentare cu apă industrială fiind asumat de Uzinele Sodice. Ion Cîlea a cerut astfel conducerii CEZ DISTRIBUȚIE Oltenia asigurarea, pe bază de contract, a unei puteri instalate de 2Mw, suficientă pentru funcționarea pompelor de la priză și transportul apei către consumatori. Ca urmare, ceilalți operatori economici trebuie ulterior să achite Uzinelor Sodice contravaloarea apei tehnologice preluate de către fiecare din rețea, iar în costuri se vor regăsi prețul apei de la priză, al energiei consumate, al procesului de decantare și al distribuției. „Prin aplicarea acestei soluții se va asigura funcționarea în regim normal a instalațiilor consumatoare de apă de pe Platforma Chimică, inclusiv a necesarului de apă pentru diluția sării din câmpul minier de la Ocnele Mari care trebuie să asigure saramura folosită ca materie primă la Uzinele de Sodă Govora” – a subliniat președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea.

CLAUDIA STANCIU