Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Am auzit că Elena Udrea a stat în spatele proiectului de schimbare a miniştrilor”

SCHIMBĂRI. Premierul Emil Boc a decis să-şi depună mandatul luni, 6 februarie 2012, motivându-şi decizia, printr-o încercare de a detensiona situaţia politică şi socială din România. El susţinea că nu se agaţă de putere, încercând să pară solidar cu cetăţenii care au fost greu încercaţi, datorită măsurile dure luate de Guvern, pentru a nu adânci şi mai tare criza economică. Potrivit declaraţiilor unor democrat-liberali de vază din Vâlcea, pedeliştii nu se aşteptau la schimbarea tuturor miniştrilor, mai ales că în discuţiile anterioare nu se pusese problema unor măsuri atât de radicale.

Imediat după anunţarea deciziei de a-şi depune mandatul, Boc a ţinut să-i mulţumească şefului statului, Traian Băsescu, pentru „un parteneriat corect în interes public”, foştilor colegi din Guvern, dar şi românilor care, crede el, au fost cei care au salvat România de la colapsul economic. „Sunt dintre dumneavoastră, mă întorc între dumneavoastră. În criza politică iei decizii mai degrabă cu capul şi nu cu inima. Ştiu că medicamentul pe care l-am dat a avut adesea un gust amar”, spunea el, adăugând că şi-a făcut datoria aşa cum se cuvine faţă de ţară. „Astăzi România este credibilă şi stabilă din punct de vedere economic”, a mai adăugat el.

După ce Emil Boc a decis să plece din fruntea Executivului, Traian Băsescu l-a desemnat, după consultări cu partidele politice, ca premier pe Mihai-Răzvan Ungureanu, actualul şef al Serviciului de Informaţii Externe. El a fost ministru de externe în perioada 2004 şi 2007 în mandatul lui Călin Popescu Tăriceanu care i-a cerut demisia după un scandal legat de informaţii transmise preşedintelui cu ocolirea premierului, devenind şeful SIE în 2007. Noul premier este încă membru, dar autosuspendat al PNL.

Mai trebuie spus că nominalizarea miniştrilor PDL în cabinetul Ungureanu a generat imense tensiuni, dar şi discuţii aprinse între democrat-liberali. După retragerea lui Boc, garda veche din partid a cerut retragerea Elenei Udrea din Guvern. Astfel, pentru a încerca să evite un nou scandal şi să nu deformeze şi mai tare imaginea PDL, greii partidului au hotărât să o sacrifice şi să nu o mai propună pentru un nou mandat de ministru.

„Ne-a mirat schimbarea miniştrilor”

Senatorul PDL, Dorel Jurcan, susţine că decizia schimbării tuturor miniştrilor a căzut ca un fulger în capul pedeliştilor. El susţine că aceştia nu se aşteptau la o serie de măsuri atât de dure, mai ales că, în urmă cu foarte puţină vreme, discutaseră, în cadrul unei şedinţe care a durat până aproape de dimineaţă, probleme reorganizatorice. „Sincer să fiu nu mă aşteptam la o asemenea decizie. De altfel, sunt sigur, niciunul dintre cei care am participat la şedinţă nu se aştepta la aşa ceva, mai ales că, doar cu o seară înainte, am discutat, într-o şedinţă care a durat până aproape de două dimineaţa, lucruri total diferite. Din informaţiile pe care le am, se pare că Elena Udrea este cea care a iniţiat acest proiect de schimbare a tuturor miniştrilor, în urma unor discuţii pe care le-ar fi avut la Cotroceni”, ne-a declarat Dorel Jurcan. De altfel, Elena Udrea anticipa, chiar înainte de înlocuirea miniştrilor, pe blogul personal, surpriza schimbării acestora. „Era însă nevoie de o schimbare. Românii au nevoie de figuri noi care să le genereze încredere. Degeaba spui ce trebuie spus, comunici lucrurile corect, dacă oamenii nu mai sunt dispuşi să te asculte. Pentru asta e nevoie de oameni noi, capabili să continue pe drumul reformelor şi să vină cu un nou suflu. E timpul să vină un Guvern mai puţin erodat, care să nască speranţă pentru o viaţă mai bună într-o perioadă precisă de timp”, a precizat Udrea.

„Am demonstrat prin schimbarea miniştrilor că nu suntem legaţi de putere” – Samoil Vîlcu

„Este important să avem un guvern nou cât mai rapid, care să intre în activitate pentru că România are nevoie de stabilitate politică. Din noua echipă a premierului desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, fac parte oameni competenţi. Noi am făcut eforturi importante să avem un echilibru economic şi vrem să mergem pe aceeaşi linie. Suntem o forţă politică responsabilă, am demonstrat prin schimbarea miniştrilor că nu suntem legaţi de putere, că ţinem cont de părerea oamenilor şi spre deosebire de adversarii noştri politici de la USL ne pasă ce se întâmplă cu ţara. Noul guvern, propus de Mihai Răzvan Ungureanu, are în componenţă oameni tineri şi competenţi, din noua generaţie de politicieni, cu experienţă în domeniile pe care le vor gestiona, au susţinerea partidului şi sunt convins că vor fi eficienţi. Şi Guvernul Boc a fost unul eficient, dar prin unele măsuri adoptate, corecte din punct de vedere economic, dar nepopulare, au atras nemulţumirea populaţiei. Dar observăm cu toţii contextul economic mondial şi ne dăm seama că au fost decizii potrivite la momentul potrivit”, a subliniat deputatul Samoil Vîlcu.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU