Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Alegeri interne PD-L: Predoiu, suspectat de pedeliştii vâlceni că evită apropierea de Băsescu

Cei doi candidaţi ai democrat-liberalilor pentru postul de prezidenţiabil al partidului, Cătălin Predoiu şi Gheorghe Falcă şi-a prezentat astăzi programele electorale în faţa membrilor de partid din Vâlcea. În speech-uri scurte, cei doi au vorbit despre proiectele lor, Predoiu mizând pe un rol activ al preşedintelui ţării în creionarea unei strategii de dezvoltare economică pe termen lung, în timp ce Falcă a mers pe ideea poziţionării cetăţeanului într-un nou raport cu statul,insistând şi pe apărarea valorilor tradiţionale ale poporului român.

Politica resurselor contra politica valorilor

Cătălin Predoiu şi-a început discursul vorbind despre lipsa de viziune a guvernelor României în dezvoltarea unor proiecte durabile. „România are resurse umane, energetice,naturale şi agricole neexploatate la adevăratul lor potenţial. Pe acest model trebuie să construim România, adresându-ne în special tinerilor, în condiţiile în care 23% dintre aceştia sunt atinşi de şomaj. Un model de dezvoltare durabilă sub patronajul Preşedinţiei în care preşedintele ţării să aibă rolul de mediator între forţele politice este ţelul meu. La această oră România este secătuită de resurse financiare, de proasta guvernare şi de lipsa de viziune”, a declarat Predoiu. Contracandidatul său, Gheorghe Falcă şi-a făcut intrarea pe scenă într-un mod spectaculos, pe piesa Tinei Turner „The Best” şi cu proiecţii video ilustrând activitatea sa în administraţia locală din Arad. „Până acum am avut politicieni care au făcut proiecte politice pentru stat. Este timpul să avem politicieni care să lucreze proiecte pentru cetăţeni”, a precizat Falcă, adeptul unui stat minimal în relaţia cu cetăţeanulşi comunităţile locale.

Iuliana Moise: „Votez cu Predoiu, dar nu am votat niciodată tabăra câştigătoare”

Membră a rebeliunii interne din PD-L, Iuliana Moise, preşedintele organizaţiei de femei a punctat vis-a-vis de pericolul alegerii prezidenţiabilului prin vot extins. „Preferam să fiţi aleşi de organizaţiile de colegiu, de organizaţiile de femei şi de cele de tineret. Există riscul ca pentru a asigura un număr de voturi săluăm oameni de pe stradă, membrii PRM, PSD sau PNL care să vină să voteze prezidenţiabilul nostru. Aş vrea să vă rog şi să vă aplecaţi privirea asupra organizaţiei vâlcene a PD-l în condiţiile în care o treime din membri simţim că se instaurează dictatura în partid, la Vâlcea. Vă spun de pe acum că voi vota cu domnul Predoiu, dar nu am votat niciodată tabăra câştigătoare”, a spus lidera femeilor din PD-L Vâlcea. Replica lui Cătălin Predoiu a venit imediat: „Atunci, vă rog să votaţi cu Falcă!”. Democrat-liberalii vâlceni au cerut lămuriri şi la poziţionarea celor doi candidaţi faţă de Traian Băsescu. Doar Gheorghe Falcă, fin de cununie al actualului preşedinte al României, şi-a asumat o declaraţie publică în acest sens: „Până la urmă, toţi suntem oamenii preşedintelui Băsescu.Ne respectăm conducătorii. Cât despre situaţia din organizaţia dumneavoastră, am descoperit amândoi că în toate filialele există probleme de unitate de partid”.

Pedeliştii vâlceni sunt chemaţi sâmbătă 23 noiembrie să aleagă reprezentantul partidului în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 2014. La vot sunt aşteptaţi 500 de membri de partid în nouă locaţii din judeţ. În campania internă, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a detaşat faţă de contracandidatul său, Falcă înregistrând victorii la limita în doar câteva filiale.