Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Agamiţă Dandanache – Iliescu şi Moş Teacă – Tudor au tras partidul în jos

ACUZE. Democrat-liberalul Valentin Adrian Iliescu, cunoscut şi ca V.A.I., este un personaj politic controversat despre care, cel puţin în presa locală, au curs râuri de cerneală. El a devenit opiniei publice vâlcene, în momentul în care şi-a exprimat dorinţa de a face politică la vârf în PDL Vâlcea. Râvnind după funcţia de preşedinte al acestei formaţiunii politice, el a fost privit cu ostilitate de unii dintre pedeliştii vâlceni, care şi-au simţit ameninţată poziţia în partid. Totuşi, nu la fel de reticent a fost şi primarul Râmnicului, Romeo Rădulescu, care i-a arătat colegului de la centru o reală susţinere, în pofida diferendelor pe care Iliescu le are cu mare parte dintre pedeliştii vâlceni.

Despre V.A.I. se ştie faptul că este traseist politic. Primul partid în care s-a înregimentat a fost PUNR  a trecut în PSD, ca mai apoi să se alăture doctrinei democrate. Între anii 1991-1999, Iliescu a fost pe rând preşedinte al organizaţiei Bucureşti, secretar executiv şi vicepreşedinte al PUNR, între 1999 şi 2003, preşedintele organizaţiei Bistriţa Năsăud a PSD şi din 2003 până-n 2004 a fost parlamentar. El este membru al PD din anul 2003. Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, în 1999, fostul deputat PUNR, spunea în cadrul unor dezbateri parlamentare: „Vreau să vă aduc la cunoştinţă un eveniment mai puţin îmbucurător pentru noi, ca grup parlamentar, dar şi pentru noi ca deputaţi, întrucât se pare că am intrat cel puţin la Camera Deputaţilor, într-un anotimp al demisiilor, al destituirilor, al excluderilor atât din partide, cât şi din grupurile parlamentare. Un asemenea eveniment a avut loc la noi, deci informez plenul Camerei Deputaţilor că a fost exclus din Grupul parlamentar al PUNR domnul deputat Valentin Iliescu, pentru abateri disciplinare şi statutare foarte grave despre care nu vorbim aici, pentru că nu este momentul şi locul. De asemenea, deputatului Valentin Iliescu îi retragem sprijinul politic ca deputat în Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi, sigur, ca preşedinte al acestei comisii a Camerei Deputaţilor”.  Aşadar, V.A.I. nu este doar un politician cu un trecut politic dubios, dar şi cu fire conflictuală care a schimbat doctrinele de partid în funcţie de propriile interese. Această trăsătură negativă de comportament politic este scoasă în evidenţă şi de desele sale vizite la PDL Vâlcea, despre care cei mai mulţi oameni politici ai momentului, fie ei pedelişti sau de alte orientări, cred că ascund interese ascunse, poate de ordin pecuniar.  Secretarul executiv al PSD, Dumitru Persu, susţine că V.A.I. „a aterizat” la Vâlcea, pentru a face jocuri politice absconse.

Pedelist vopsit

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea este de părere că Iliescu este un „pedelist vopsit”, care-şi schimbă orientările politice în funcţie de oportunităţi. Mai mult, pesedistul susţine că-l cunoaşte pe V.A.I. încă de pe vremea când el era subprefect al judeţului Vâlcea şi îşi aminteşte bine cum înjura de mama focului pedeliştii, criticându-l în termeni duri şi pe preşedintele Traian Băsescu. „A fost unul dintre cei mai mari PUNR-işti şi era nelipsit la mitingurile pesediştilor şi peremiştilor în care se striga „Jos Băsescu!”. În opinia sa pedelistul este un individ de două parale, care seamănă izbitor de mult cu personajul caragelian Agamiţă Dandanache. „Cine dracu’ e dom’le ăsta? Ce ştie el să facă? La politică ne-a demonstrat că nu se pricepe, dar se dă mare expert în problemele judeţului Vâlcea. Te apucă scârba şi nu alta!  Acum e pro Băsescu… Asta e chiar bună! Dacă Jurcan, Bulacu, Vâlcu sau Zamfirescu, oameni inteligenţi în opinia mea, vor fi îngenunchiaţi de acest Iliescu, atunci PDL, cel puţin la Vâlcea, nu mai are niciun fel de viitor politic. Va îngropa partidul. Nu va face nimic, pentru că nici nu poate şi nu e în stare să ajute. Am ascultat şi eu cu atenţie declaraţiile sale. Nu face altceva decât să facă fel şi fel de promisiuni serbede, fără substrat. Minte de îngheaţă apele! Habar nu are de realităţile momentului!”, crede Dumitru Persu, subliniind ideea că un asemenea personaj nu are ce căuta la cârma PDL.

„Tudor e un papleacă”

Valentin Iliescu nu este singurul pedelist la adresa căruia Dumitru Persu a făcut aprecieri. Pesedistul a avut o serie de critici foarte dure şi la adresa Mariei Tudor, căreia îi impută faptul că se crede stăpână peste izvoarele de la Olăneşti. Aşa cum a mai făcut-o şi în alte dăţi, el a cerut, din nou, public desecretizarea contractului de concesiune pentru izvoare al acesteia cu statul Român. „Ar fi fost normal ca Primăria Băile Olăneşti să preia şi să administreze izvoarele. Doresc desecretizarea contractului pentru a vedea, şi sunt sigur că nu greşesc, ce se ascunde în spatele acestuia? Nu este posibil ca Maria Tudor să dea turiştilor din staţiune apă printre zăbrele şi nimeni să nu ia atitudine în acest sens? Este, totuşi, un bun naţional şi nu o proprietate a omului de afaceri, care se crede stăpână peste judeţ? E strigător la cer!”, a  mai spus social-democratul. De altfel, el nu are o părere prea bună nici despre soţul acesteia, Ion Tudor, despre care a spus că e un individ lipsit de personalitate, care nu a câştigat nicio bătălie politică pentru că s-a născut perdant. El susţine că eticheta pusă de unii reprezentanţi ai mass-media, aserviţi familiei Tudor, care l-au numit „Sir” este una de-a dreptul hazlie ce nu i se potriveşte câtuşi de puţin. „Ion Tudor a pierdut de fiecare dată pe plan politic pentru că e un papleacă. N-are pregătire şi îi lipseşte total discursul politic. Degeaba scriu unii despre el, plutonierul Moş Teacă n-o să ajungă niciodată «Sir!»”, a conchis Persu.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU