Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: Vocea Valcii

PACT CU DIAVOLUL: Buican şi Niţu s-au împăcat!

Foto: Vocea ValciiTsumani pe scena politică din Vâlcea. După ce s-au duşmănit şi au încercat să-şi tragă unul altuia preşul de sub picioare, deputatul Cristian Buican şi senatorul Daniel Niţu au căzut la pace… pentru binele partidului. Buican a calculat cât pierde şi cât câştigă dacă Niţu îşi ia jucăriile şi pleacă la ALDE, partidul lui Tăriceanu, şi i-a dat cu minus. În aceste condiţii, Buican şi-a reconsiderat strategia şi ca un adevărat negociator ce este a îngropat securea războiului, cel puţin pentru o perioadă de timp.

Chiar şi Buican a înţeles că plecarea senatorului Niţu la ALDE, ar fi destabilizat, în mod serios, şansele PNL Vâlcea de a obţine un scor cât mai mare la alegerile locale din vara anului 2016 şi astfel şi şansele lui de a ajunge preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea.

Conflictul

Conflictul dintre deputatul Cristian Buican şi senatorul Daniel Niţu îşi are rădăcinile în dorinţa celor doi politicieni de a deveni preşedintele CJ Vâlcea în anul 2016. Din prieteni, au devenit duşmani, doar pentru că Niţu a spus că doreşte să candideze şi el la preşedinţia Consiliului Judeţean Vâlcea.

Aici, Niţu s-a intersectat cu planurile lui Buican de a ajunge şeful judeţului şi a căzut în dizgraţia liderului PNL. După cum se vede, Buican aplică politica paşilor mărunţi, în intenţia sa de a-l neutraliza pe Niţu în interiorul PNL sau de a-l determina să pleca la un alt partid. Prima dată, i-a luat colegiul de Sud senatorului, acum Buican încercând să câştige capital şi în sudul judeţului, după ce Niţu a muncit ani de zile în aceste localităţi pentru a aduce voturi pentru PNL.

Buican nu mai vrea să audă de Pistol

Singurul punct unde se pare că Buican nu va ceda în niciun chip este Bogdan Pistol. Practic, scandalul de la sfârşitul anului trecut de la Consiliul Judeţean Vâlcea, când Bogdan Pistol a fost la un pas de a se înscăuna preşedinte interimar al CJ cu ajutorul PSD este încă proaspăt în mintea lui Buican. Cei care-l cunosc bine pe acesta spun că nu uită şi nu iartă, iar Pistol face parte din această categorie. Chiar dacă ulterior, Bogdan Pistol a votat alături de liberali şi i-a dat posibilitatea PNL de a-l vota pe Gheorghe Păsat, Buican nu l-a iertat pe Pistol. Mai mult, Pistol nici măcar nu s-a înscris în competiţia internă pentru un post de consilier judeţean.

Înţelegerea care i-a dat frisoane lui Buican

Pe surse, în mediile politice vâlcene, s-a vehiculat ideea că senatorul Daniel Niţu şi Mircia Gutău ar fi bătut palma şi că s-ar fi înţeles chiar cu PSD-ul pentru a-l da jos pe Păsat de la şefia Consiliului Judeţean Vâlcea. Acţiune care ar putea oricând să aibă sorţi de izbândă, pentru că matematica este aceeaşi şi acum şi peste o lună. Problema este doar să se strângă cele 17 voturi şi cu o alianţă Niţu – Gutău – Costi Rădulescu, totul este posibil.

Aceleaşi surse dădeau ca sigură plecarea lui Niţu şi a lui Gutău la ALDE, în cazul în care sunt refuzaţi de PNL. De altfel, într-un interviu acordat publicaţiei Vocea Vâlcii, Mircia Gutău a spus că are o înţelegere verbală cu Cristian Buican, pe care intenţionează să o respecte, dar că în cazul în care nu va fi nominalizat candidat al PNL pentru Primăria Râmnicu Vâlcea, îşi va vedea de drumul său politic.

Încurcate sunt căile politicii

Pus în faţa acestor realităţi, Buican a făcut pasul în spate şi a dat semnale că doreşte o discuţie cu senatorul Daniel Niţu. Discuţie pe care a avut-o, într-un cadru restrâns, înainte de şedinţa de joia trecută a Comitetului Judeţean Executiv al PNL. Astfel, înainte de şedinţa cu pricina a avut loc o întrevedere a preşedinţilor de colegii din cadrul PNL, la care a luat parte şi senatorul Niţu. După această şedinţă, unde, sursele noastre spun că Buican şi Niţu, au discutat foarte deschis, oamenii au ieşit foarte relaxaţi, iar atitudinea lui Buican faţă de Niţu s-a modificat simţitor.

„Buican şi Niţu au reuşit să clarifice multe lucruri. Recunosc că au mai fost şi oameni „intenţionaţi” care au încocleţit pe lângă. Dar amândoi sunt oameni cu capul pe umeri şi au ajuns la un numitor comun. Buican a spus chiar că este dispus să cedeze deoarece candidatura pentru preşedinţia CJ Vâlcea nu este un scop în sine”, ne-a declarat o sursă liberală.