Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 20 Octombrie 2014

• «Cutremur politic? În PSD s-a ajuns la vorba lui Ponta: „Scapă cine poate” • Peste scandalul cu percheziţiile de la sediile Lukoil din ţară, în cadrul unui dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani şi punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, s-a aşternut tăcerea • Inflaţie de dosare neamuleeee! Parcă s-ar fi spart conducta pe care circulă dosarele şi a refulat în prime time pe toate tembeliziunile • Nominalizarea lui Ilie Sârbu printre participanţii la jaf NU va avea nici o consecinţă asupra lui Ponta

• «Cutremur politic? În PSD s-a ajuns la vorba lui Ponta: „Scapă cine poate”. Partidul se va rupe. Oprea poartă negocieri cu oamenii lui Băsescu». Acesta este titlul incitant al unui articol publicat pe comisarul.ro, articol cu o foarte mare audienţă pe Facebook. Conform semnatarului articolului, PSD se va pulveriza în următoarele două săptămâni. Dragnea pregăteşte din umbră noul PSD. Sursele lor spun că Gabriel Oprea, liderul UNPR, poartă deja negocieri avansate cu oamenii de încredere ai lui Traian Băsescu. Tot sursele lor spun că Gruparea din jurul lui Ponta, adică Ghiţă, Şova, Gabriela Firea şi alţi câţiva zeci de inşi apăruţi peste noapte în funcţii deşi nu au muncit niciodată pentru partid, a fost izolată. La vârf se ştia de două zile că Băsescu va face anunţul despre Ponta şi atmosfera era destul de încărcată. Oricum, în PSD se duce, după izbucnirea scandalului Microsoft, o adevărată vânătoare de vrăjitoare. Nimeni nu mai are încredere în nimeni. Zvonurile că la DNA unii îşi toarnă colegii pentru a scăpa ei au devenit deja subiecte de bancuri. Ce ziceţi, e bună ştirea asta pentru ziua de 1 aprilie?

• Primul document care a zguduit clasa politică din timpul regimului Iliescu şi i-a făcut pe români să vadă că, dincolo de cortină, politicienii pe care abia îi aleseseră sunt preocupaţi să-şi clădească averi în dispreţul total al legii, a fost Raportul generalului Gheorghe Florică, şeful Gărzii Financiare în anii 1992-1993. G-ralul (r) Gheorghe Florică era vâlcean de-al nostru şi pentru că dezvăluirile sale au produs mari deranjamente în interiorul clicii politice iliesciene formate, din motive care ţin de integritatea sa fizică, a fost adus sub pază la Rm. Vâlcea şi găzduit, o bună perioadă de timp, în incinta Unităţii Militare 01741, din Vlădeşti. Lucrurile semnalate de el au fost confirmate, însă batista pedeseristă s-a pus pe ţambal şi puşcăriabilii lui Florică aveau să ajungă prosperi oameni de afaceri, vedete în fotbal sau politicieni de top. Printre infractori s-a aflat şi Viorel Hrebenciuc care a intermediat toate aranjamentele murdare de la toate privatizările înfăptuite de Năstase şi Văcăroiu. Unii dintre ei sunt azi condamnaţi, graţie primenirii instanţelor şi curajului procurorilor DNA. Hrebenciuc, omul care prin definiţie este hoţul hoţilor, a căzut şi el până la urmă, lăcomindu-se să mai fure şi douăsprezece mii de hectare împădurite. Vă amintiţi cum se văita Iliescu, la alegerile din 1990, că „vin moşierii din străinătate să-şi ia moşiile îndărăt”? Păi, acum ce are de zis despre locotenentul său specialist în aranjamente, care s-a apucat să fure 12 mii de hectare de pădure? Cum recuperăm prejudiciile aduse ţării de acest hârciog?

• Peste scandalul cu percheziţiile de la sediile Lukoil din ţară, în cadrul unui dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani şi punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, s-a aşternut tăcerea. Un fel de batistă de damă peste un ţambal ţigănesc. Nu se mai vorbeşte nimic cu voce tare. Dar pentru a nu uita atât de repede ciudata situaţie în care ne-au pus ruşii, se cuvine a prezenta un mic istoric relevant. Cei de la Lukoil au cumpărat rafinăria Petrotel în 1998 pentru 53 de milioane de dolari, în urma unui proces controversat de privatizare derulat de fostul FPS (Fondul Proprietăţii de Stat). Statul a cedat rafinăria ruşilor mai mult în schimbul unor promisiuni de investiţii de sute de milioane de dolari decât pentru bani, suma efectiv plătită fiind considerată derizorie. Nu se ştie dacă şi-au ţinut promisiunile legate de investiţii. Cert este că în 2002, la patru ani după privatizare, Lukoil a beneficiat, datorită bunăvoinţei Guvernului Năstase, de o ştergere de datorii. Acum, după ce s-a constatat, la o primă vedere, că Lukoil a fraudat statul cu 230 de milioane de euro, se pune problema ca statul să redevină acţionar al rafinăriei. Nu ar fi primul caz. Statul mai are în vedere pentru „naţionalizare” încă două companii.

• Potrivit informaţiilor din Monitorul Oficial, referitoare la sumele cu care au fost finanţate partidele politice, cel mai generos sponsor al PSD a fost Lukoil. Astfel, pe 19.11.2009, compania a virat partidului suma de 143.250 lei şi, tot în aceeaşi zi, aceeaşi firmă a mai donat 286.500. Deci dom’ premier Ponta, nu lasă Lukoil să plece… Dacă începe şi vorbeşte?

• Şi pentru că am amintit de renumitul general vâlcean Gheorghe Florică, o concluzie peste ani, dar şi realităţile relevate de-a lungul timpului, ne îndreptăţesc să credem că nici acesta nu ar fi dat în vileag toate marile afaceri ale vremii în care erau băgaţi politicienii neo-comunisti, dacă partidul lui Ion Iliescu nu l-ar fi schimbat din funcţie. Acum, în toiul dezvăluirii anchetei DNA din dosarul „Microsoft”, de la DNA, apare pregnant un nume care, celor iniţiaţi, le spune multe: Claudiu Florică. Acesta este fiul generalului Florică. Firmele lui Claudiu, despre care procurorii DNA au indicii temeinice că au fost implicate direct în afacerea Microsoft, sunt controlate printr-un hăţiş de offshore-uri. Toate acestea îl au ca pion principal pe Claudiu Ionuţ Florică, cel care, în momentul semnării contractului cu Microsoft, era directorul executiv al Fujitsu Siemens Computers, companie care a vândut Guvernului licenţele pentru calculatoare. Offshore-urile au un sediu comun, situat peste drum de DNA.

• Inflaţie de dosare neamuleeee! Parcă s-ar fi spart conducta pe care circulă dosarele şi a refulat în prime time pe toate tembeliziunile. Mă întreb filozofic, totuşi: dintre sute de dosare care lasă mailurile câte-or să le-nece oare, vânturile, valurile? Deocamdată în loc de campanie electorală avem dosarită combinată cu procuriotă. Din ordin de „sus” toate dosarele DNA-ului au fost scoase pe piaţă. Eu zic că-i bine! Aflăm, în sfârşit, cât de eficientă e munca DNA şi dacă nu cumva conducerea acesteia trebuia schimbată după ce Pontacul va ajunge prezidel…

• Nominalizarea lui Ilie Sârbu printre participanţii la jaf NU va avea nici o consecinţă asupra lui Ponta, cum nu va avea vreuna nici asupra lui Sârbu însuşi sau PSD. Dacă mâine sunt alegeri pentru parlament şi Ilie Sârbu candidează, iese câştigător. Sunt atâtea exemple de candidaţi condamnaţi sau urmăriţi penal, inclusiv pentru furt din avutul public, care au câştigat alegeri locale sau generale. Sârbu e la adăpostul imunităţii pe care Parlamentul nu i-o va ridica niciodată şi o să stea mult şi bine acolo. Iar Ponta o să câştige la prezidenţiale dacă prezenţa la vot e ca şi până acum. Să nu mă întrebaţi cum am făcut primul miliard de euro, pe toate celelalte le pot justifica, spune tata socru. O zice şi el la fel ca toţi bunii lui prieteni, borfaşi de partid şi de stat, Adrian En Case, Myky Şpagă, Felix Motanu’, Hrebe N. Ciuc, olandezu’ Van Ghelie, dementu’ din Constanţa, Patricidu, nea Miskye etc, ce au prădat ţara asta în ultimii 20 de ani mai rău ca hoardele tatare.