Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: arhiva Vocea Valcii

CRĂCIUNESCU a fost CONDAMNAT pentru UCIDERE din CULPĂ

Foto: arhiva Vocea ValciiUn cumplit accident rutier ce a avut loc pe un drum de munte din zona Horezu a curmat viaţa unui tânăr inginer agronom, la volan fiind chiar prietenul acestuia. După aproximativ opt luni de la tragicul eveniment, şoferul vinovat a fost vineri, 4 martie 2016, condamnat de magistraţii Judecătoriei Horezu.

Tragedia familiei Tălăbuş a avut loc în vara anului trecut, când inginerul agronom Adrian Tălăbuş, de 26 de ani, a murit într-un cumplit accident rutier pe Vârful lui Roman, din zona Horezu. El şi-a găsit sfârşitul mult prea devreme, între fiarele contorsionate ale maşinii conduse chiar de prietenul său, Andrei Ionuţ Crăciunescu. Accidentul rutier a avut loc pe Vârful lui Roman, în seara zilei de 20 iunie 2015, în jurul orei 21.50, atunci Adrian Tălăbuş şi-a pierdut viaţa, iar alţi trei tineri au fost răniţi grav, după ce maşina cu care se deplasau pe un drum forestier s-a răsturnat. Cei patru tineri plecaseră cu un Suzuki Vitara către Muntele Cocora, unde părinţii unuia dintre ei aveau turme de vaci, care trebuiau tratate de un medic veterinar, prezent în maşină. În jurul orei 21.00, ei au plecat de la Cocora, deplasându-se pe o coastă şi au coborât în zona dinspre Fântâna Neamţului, către zona „Ursu”, pe la baza muntelui. La un moment dat, datorită unor denivelări de pe drum, şoferul Andrei Ionuţ Crăciunescu a pierdut controlul volanului, maşina răsturnându-se.

Impactul a fost puternic, inginerul agronom Adrian Tălăbuş – de 26 de ani, a decedat la scurt timp după accident. De asemenea, trei alţi tineri au fost răniţi grav, fiind vorba despre Constantin Vlad Alexandru, de 19 ani, din comuna Slătioara, care a fost diagnosticat cu TCC şi fractură claviculă dreapta; Andrei Ionuţ Crăciunescu (şoferul), de 20 ani, din comuna Vaideeni, care a suferit un TCC şi un traumatism antebraţ; precum şi Dragoş Ionuţ Bălan (medicul veterinar), de 27 ani, din comuna Vaideeni, care a primit diagnosticul de traumatism coloană lombară şi politraumatism hemitorace.

Condamnarea…

Cercetările în acest caz au durat până în luna octombrie 2015, când procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu au hotărât să-l trimită pe mâna justiţiei pe şoferul Andrei Ionuţ Crăciunescu, el fiind judecat pentru ucidere din culpă (art. 192 Noul Cod Penal).

În data de 4 martie 2016, însă, magistraţii l-au găsit vinovat pe Crăciunescu, el fiind condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru moartea prietenului său. Mai mult, tânărul nu mai are dreptul de a conduce un autovehicul pe o perioadă de patru ani. Însă, trebuie precizat că decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

„Condamnă pe inculpatul CRACIUNESCU IONUŢ ANDREI, la pedeapsa de 3 ani închisoare . În baza art. 67 alin. 1 C.pen. rap. la art. 66 alin. 1 lit.a,b, i, C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce orice autovehicul pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. În baza art. 65 alin. 1 C.pen. rap. la art. 66 alin. 1 lit.a,b,i C.pen. interzice inculpatului ca pedepse accesorii exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptului de a conduce orice autovehicul de la data rămânerii definitivă a prezentei hotărârii şi până la executarea pedepsei. În baza art. 91 alin. 1 C.pen. dispune suspendarea executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului sub supraveghere. În baza art.92 alin. 1 C.pen. stabileşte un termen de supraveghere pentru inculpat de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii. (…) În baza art. 93alin. 2 lit.b C.pen. obligă inculpatul să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune. În baza art. 93 alin. 3 C.pen. pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe raza Primăriei Vaideeni şi Consiliului local Vaideeni, jud. Vâlcea, pe o perioadă de 100 zile lucrătoare. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 alin. 1 C.pen. Constată că părţile vătămate Tălabuş Maria Mihaela şi Tălabuş Adrian şi Spitalul orăşenesc Horezu nu s-au constituit părţi civile în cauză. Respinge cererea părţilor civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Vâlcea şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vâlcea. În baza art. 274 alin. 1 C.pr.pen. obligă inculpatul să plătească statului 352 lei cheltuieli judiciare. În baza art.276 alin. 6 C.pr.pen. obligă inculpatul să plătească părţilor vătămate Tălabuş Maria Mihaiela şi Tălăbuş Adrian suma de 1000 lei cheltuieli judiciare. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare minutei. Pronunţată în şedinţa publică din 4 martie 2016” – se arată în minuta instanţei.